Home Новини Над половин милион за жилище в Словения и Малта

Над половин милион за жилище в Словения и Малта

398
0
SHARE

В двете малки европейски държави продължава тенденцията за увеличаване на цените на имотите

В същото време някои анализатори предупреждават за опасност от имотен балон.

Почти 250 хиляди долара ще са нужни на желаещите да си купят имот в малката островна държава. За тези пари те няма да получат голяма къща, а апартамент с 2 спални. Цените са за южни бряг, а на североизточния, който е и по-предпочитан от чуждестранните купувачи имотите вече надхвърлят половин милион долара. Голямо жилище с 4 спални може да достигне 4.7 млн. долара.

Макар Малта да разполага с малко територия английският език, който е официален в страната, я прави търсена както за инвеститорите, така и за множество частни лица, които избират да работят в някоя от международните компании, отварящи офиси на островната държава.

Какви са обаче правителствените стимули, които привличат бизнеса?

Всеки, който закупи имот и инвестира поне 350 хиляди евро, получава гражданство. Допълнителният бонус е, че имотите се облагат със съвсем нисък данък, не плащат данък богатство, а данъкът върху доходите не превишава 35 %.

Привилегията за гражданство се отнася и за лицата, които наемат имот. Те обаче трябва да приготвят минимум 16 хиляди евро на година.

За да се ограничат евентуални спекулации едно юридическо лице не може да притежава повече от един имот. Наред с това новият собственик гарантира, че няма да продава имота в продължение на 5 години.

Къщи за 1 евро в Сицилия

Безплатни замъци, къщи и манастири в Италия

Ниските лихвени проценти доведоха до бум на недвижимите имоти в много страни. Поради това цените на къщите и апартаментите се повишиха рязко. В някои страни рискът от балон с недвижими имоти е особено висок, според проучване на агенцията за бизнес новини Bloomberg Economics. Икономистът Нирадж Шах сравнява връзката между цените на недвижимите имоти и наемите и доходите, а също така изчислява коригираните от инфлацията цени на недвижимите имоти и обема на кредитите за домакинствата към брутния вътрешен продукт.

Така например проверка в един от имотните портали на Словения показва, че къщите в планинските части достигат до 630 хиляди евро и до 650 хиляди евро в столицата Любляна.

house for sale
house for sale in Ljublijana

фото: личен архив

източник: https://www.businessinsider.de/in-diesen-laendern-koennte-bald-eine-immobilien-blase-platzen-mit-weltweiten-folgen-2019-7

https://www.immozentral.com/ausland/immobilien/slowenien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here