Home Новини Меркел е най-влиятелната жена на 2019

Меркел е най-влиятелната жена на 2019

220
0
SHARE

Това отбелязва Дейли Телеграф в седмицата, в която изданието изчисли, че Меркел управлява 5144 дни, като с това тя изпреварва Конрад Аденауер, основател на Християндемократическата партия и се подрежда на второ място след Хелмут Кол, чийто мандат бе 5869 дни.

Меркел изпреварва една от най-големите фигури в европейската история след Втората световна война, пише още медията.

Аденауер е и човекът, който изгради международната репутация на Западна Германия след войната по време на управлението си от 1949 до 1963 г.

Меркел положи клетва на 22 ноември 2005 г. По дължина на мандата я изпреварва само Хелмут Кол. Шансовете и да го изпревари са малки, тъй като тя ще трябва да управлява още 726 дни (малко по-малко от 2 години). Миналата година Меркел обяви, че се оттегля от политиката и на следващите избори през 2021 година няма да се кандидатира както за депутат, така и за канцлер.

Така нейните шансове да надмине Кол е ако остане начело на временно правителство до договаряне на коалиционно управление.

Ангела Меркел е едва осмият канцлер на Германия след Втората световна война. Тя е дъщеря на източногермански пастор.

Както Дейли Телеграф отбелязва когато напусне властта, управлението на Меркел вероятно ще бъде запомнено като време на безпрецедентна икономическа стабилност в страната, но и ера, в която крайнодясна партия – „Алтернатива за Германия“ – за първи път от войната се превърна в сериозна сила в германската политика.

Същевременно класацията на списание Форбс определи канцлерът на Германия като най-влиятелната жена за 2019 г.

На второ място е председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Българката Кристалина Георгиева е на 15-ото място. На последното стотно място е шведският активист Грета Тунберг.

https://www.forbes.com/power-women/list/

foto: HHL Leipzig Graduate School of Management


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here