Home Анализи Личният бележник на Васил Левски в Националната библиотека

Личният бележник на Васил Левски в Националната библиотека

813
0
SHARE

Тефтерчето напусна сейфа на БНБ, където се съхранява, за четвърти път, за да бъде показано на обществеността по случай 180-та годишнина от рождението на Апостола.

В Националната библиотека бе представена и дигитална версия на личния бележник, която ще може да се разглежда през мобилен телефон.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. По случай отбелязването на годишнината беше открит и паметник на Дякона в двора на Военната академия в София.

Преди дни в София беше представен и документално-игралният филм „Лъвский – европеец в Българско“. Актьорът Симеон Владов е поел тежката задача да се превъплъти в образа на българския национален герой.

В последните няколко години това е вторият филм, който се представя за Апостола на свободата. Първата лента „Дякон Левски“ в две части, режисиран от Максим Генчев, предизвика сериозни дебати и отново раздели обществеността на две.

В личния бележник на Левски могат да се прочетат много от болезнено изстраданите истини за онази предосвобожденска България:

„За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“

„Оръжие, оръжие и пак оръжие. “

„Дела трябват а не думи.“

Вероятно обаче най-краткото завещание съдържа всичко, което продължава да ни тежи и до днес, макар да живеем в свободна република, такава, за каквото се бореше Апостола…

„Народе????“

фото: news bnt.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here