Home Новини Къщата на Хитлер законно е национализирана

Къщата на Хитлер законно е национализирана

477
0
SHARE

Случаят беше решен от Конституционния съд, а самият спор е с давност от 1984 г. – оттогава австрийските власти се опитват да изкупят имота в гр. Браунау, близо до границата с Германия.  От 1972 г. до 1978 къщата се ползва от държавата под наем и е Център за хора с увреждания. По-късно обаче споразумението за това е прекратено.

Сградата е частна собственост – на Герлинде Помер и въпреки опитите за преговори държавата да изкупи имота тя категорично отказваше досега. Това доведе до приемането на законопроект за отчуждаване на имота. В мотивите на съда е записано, че решението на правителството за национализация е в обществен интерес. Според най-висшия съдебен орган на Австрия държавата трябва да го изземе, тъй като има доказателства, че къщата може да се превърне в място за поклонение и подхранване на националсоциализма или неонацистката идеология.

От 1945 г. отхвърлянето на националсоциализма е основен принцип на Република Австрия.

Един от най-жестоките диктатори на ХХ век е роден в този имот през 1889 г., когато сегашната триетажна сграда е скромна постройка. Живял е само няколко месеца тук, но това не пречи на крайнодесни националисти редовно да се снимат пред сградата.

 фото – zeit.de

Предстои Федералното министерство на вътрешните работи да отсъди и паричното обезщетение за лишената от собственост Герлинде Помер.

фото: krone.at

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here