Home Новини Кървав протест на чилийците заради цените на билетите за метрото

Кървав протест на чилийците заради цените на билетите за метрото

37
0
SHARE

На пръв поглед един толкова дребен социален въпрос като увеличаването на цените на билетите за метрото в столицата, успя да канализира толкова много енергия, че се стигна до извънредно положение.

Всичко започна с бурни протести, които бързо ескалирах в безредици и в крайна сметка се стигна и до жертви.

И така след като беше обещал да увеличи цените на билетите президентът Себастиан Пинера даде на заден ход:

„Държа да съобщя, че ние ще преустановим повишението на цените на метрото“, заяви Пинера в реч по телевизията от президентския дворец Ла Монеда.

Наред с това той коментира, че ще бъде необходим спешен закон за целта и че ще има преговори за преодоляване на „трудната ситуация“, предаде ДПА.

Държавният глава призна, че демонстрантите имат „добри причини“ да протестират. „Никой обаче няма право да проявява такова брутално противозаконно насилие като онези, които разрушиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго“, добави още той.

Цялата 140-километрова мрежа на метрото ще остане затворена до вторник, за да бъде направена оценка на щетите.

Президентът Пинера бе фотографиран в луксозен италиански ресторант предишната вечер, в разгара на сблъсъците между полицаи и протестиращи. Снимките предизвикаха остри критики в социалните мрежи, в които  хората коментираха, че те са емблематични за президента-милиардер.

Столицата Сантяго не помни подобни безредици от края на диктатурата на Пиночет през 1990 г.

Решението за разполагането на военни бе посрещнато с шок в страната, която цели 17 години бед под военна диктатура, припомни агенция „Ройтерс“.

Бронетранспортьори с войници бяха изпратени срещу демонстрантите на централните столични площади, а моловете в града бяха затворени, след като в социалните мрежи се появиха призиви да бъдат щурмувани. Горящи барикади от автомобилни гуми бяха издигнати на няколко централни улици. Равносметката от тези сблъсъци са трима загинали, вследствие на пожар, избухнал в супермаркет в Сантяго.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here