Home Хоби Къпана баница с готови кори

Къпана баница с готови кори

4788
0
SHARE

Вкусна, дебеличка и много лесна баничка. Повечето баници, след като наредя корите ги режа и заливам, а в рецептата на тази всяка кора се топи – това е така нареченото „къпане“ в яйчно млечната смес. Това я овкусява равномерно, а и става доста дебела и апетитна на вид.

      Истинските къпани баници се правят с точени, домашно приготвени кори, но за тези, които нямат време или просто не им се занимава – тази рецепта е доста добър вариант на „къпана баница“.


Необходими продукти:

1 пак. кори за баница / 500 гр./ – по възможност от типа – Одрински
6 яйца
250 мл. прясно мляко
3 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сода
300-350 гр. краве сирене
125 гр. масло
олио за намазване на тавичката

Начин на приготвяне:

1. Приготвяме плънката на баницата като намачкваме сиренето с вилица и към него добавяме киселото мляко с предварително угасената в него сода. Разбъркваме. В купичка разтопяваме маслото.
2. Намазваме с олио тавата. В дълбок съд разбиваме яйцата и прясното мляко. Топим в яйчната смес една кора и я слагаме в тавичката. Не се стремим да е изпъната и точно по размера на тавата, а напротив – може да е намачкана, подвита и т.н важното е да покрие дъното. Върху нея разпределяме равномерно част от плънката и след това с лъжица поръсваме от разтопеното масло. По този начин продължаваме до изчерпване на корите, като трябва да завършим с кора.
3. Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна като когато сложим баницата във фурната увеличаваме на 160-170 градуса и 10-15 минути печем само на долен реотан, за да дадем възможност на баницата да расте нагоре. След това включваме и горния и печем до пълна готовност. Времето на печене при различните фурни е различно, затова следете процеса  и не увеличавайте градусите, за да не остане недопечена отвътре.

Забележка:
Моята фурна има 6 нива за поставяне на решетката, върху която слагам тавата. В случая използвах третото от долу на горе като  броя и самото дъно на фурната.

Ако за баницата ще използвате обикновени кори, тъй като те са по-тънки – в яйчната смес потапяйте и редете две или три кори една след друга т.е  потапяте кора, слагате в тавата, потапяте втора и нея нареждате /евентуално и трета/ и чак тогава ръсите плънка и масло!  Всичко останало е по същия начин.

Снимки и рецепта: Елена Андреева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here