Home Анализи Къде е най-добре да се пенсионирате?

Къде е най-добре да се пенсионирате?

7627
0
SHARE

Осем държави от Европа са в първата десетка на най-добрите страни за пенсиониране през 2017-та, сочи индекса Nаtіхіѕ Glоbаl Аѕѕеt Маnаgеmеnt. Държавите в класацията са оценявани по най-добри възможности за социални програми, качествено здравеопазване и ниски нива на неравенство в обществото.

За втора поредна година първото място е заето от Норвегия, следвана от Швейцария и Исландия. На четвърта позиция е Швеция. Петото място е за държава извън стария континент – Нова Зеландия. След нея се подреждат Австралия, Германия, Дания, Холандия и Люксембург.

Всъщност данните показват, че Европа продължава да държи първенство по най-добър стандарт за хората, приключили трудовата си кариера. 15 от общо 20-те държави в топ 20 са европейски.  Ето кои още попадат в класацията:

11.Кaнaдa

12.Финлaндия

13.Aвcтpия

14.Иpлaндия

15.Бeлгия

16.Чexия

17.CAЩ

18.Beлиĸoбpитaния

19.Фpaнция

20.Изpaeл

Успоредно с това пенсионерите в една друга европейска държава се оказаха с орязани доходи. Това е Гърция, а причината е във влезлия в сила нов закон „Катрунгалос“, според който пенсиите се изчисляват по друга схема. Засегнати от него са пет категории лица, основно държавни служители. Тази тенденция тепърва ще се задълбочава. Засега в най-губеща позиция са хората, които са се пенсионирали май 2016 г. Намалението на техните пенсии варира от 12 до 16 %.

 фото: http://www.focus.de/

Специалистите отчитат, че в следващите 3 години – до 2020 година, доходите на около 200 хиляди, които са се осигурявали в Гърция и излизат в пенсия ще намалеят с 30 %. За жалост тези промени ще засегнат и стотици българи, които от години работят в южната съседка.

фото: https://www.welt.de/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here