Home Новини Кризата в отношенията Германия-Турция продължава

Кризата в отношенията Германия-Турция продължава

386
0
SHARE

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел, който си прекъсна отпуската заради разразилото се ново напрежение между двете страни, оповести и мерките, след като заседава и специално свикан кризисен щаб.

Германия обяви Турция за опасна за пътуване държава – в разгара на летния сезон се очаква това значително да намали туристическия поток към страната на Ердоган и то от целия ЕС. Наред с това властите в Берлин предупредиха бизнеса, че рискуват парите си ако инвестират в Турция. Германия обяви, също че ще обмисли дали да защитава немски инвестиции с държавната си гаранция. Трябва да отбележим, че около 6000 са дъщерните фирми на германски концерни в Турция. От години страната е силно зависима в икономическо отношение от Германия.

Освен това германското правителство ще обсъди дали да сключи митнически съюз с Турция. Също така ще преразгледа и икономическата си помощ, след разговори с останалите членки на ЕС.

Според вестник Билд целта на Ердоган е да изнудва Германия да размени задържания немски правозащитник срещу турски генерали, които получиха убежище след неуспешния миналогодишен преврат в Турция. Засега Берлин категорично отказва подобни размени.

Още малко факти:

10 процента от целия турски износ или приблизително 14 милиарда евро са насочени именно към Германия.

Германия внася от Турция предимно текстил и хранителни продукти – стоки, които биха могли да доставят и много други страни.

фото: stern.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here