Home Новини Краят на Берлинската стена – 28 години по-късно

Краят на Берлинската стена – 28 години по-късно

685
0
SHARE

На 9 ноември 1989 г. се слага край на разделението на Германия, а с това започва и рухването на т.нар. „Желязна завеса“, която в продължение на 44 години разделя Западна и Източна Европа.

До 1949 г. Германия е разделена на две държави като и самото й управление е поделено – ФРГ (известна като Западна Германия), която се управлява от Съюзниците и ГДР (Източна Германия), която се управлява от СССР. Самият Берлин, също е поделен на 4 окупационни зони между страните-победителки във войната – САЩ, Великобритания, Франция и СССР.

Берлинската стена е изградена след изостряне на отношенията между САЩ и СССР 6 години след края на Втората световна война – само за една нощ – на 12 август, разделяйки Берлин, днешната столица, на две части – Източен и Западен.

фото: berliner-mauer-gedenkstaette.de

Първоначално оградата е била само от бодлива тел, но с времето се превръща в укрепена бетонна стена – 106 км. с височина 3 метра, 66 км. бодлива тел и над 300 наблюдателни кули, които да следят потенциалните опити за бягство. Изграждането продължава цели 14 години, а за направата и са използвани 45 хиляди бетонни блока.

И така сутринта на 13 август 1961 г. обществото се събужда за да разбере, че е разделено от своите роднини, близки и приятели.

фото: Уикипедия

През годините на Студената война в опитите да избягат на Запад, прескачайки стената, смъртта си са намерили между 136 и 245 души. Над 5 хиляди бягства обаче завършват успешно, като така хората успяват да се спасят от социалистическия „просперитет“, отивайки в „упадъчния Запад“. Най-известните случаи на масово бягство са по тунел, дълъг 149 метра, промушване между прозорците на два съседни апартамента, както и полет с делтаплан.

фото: Berlin – Aktuelle Nachrichten – Berliner Morgenpost

Днес късове от Берлинската стена притежава корпорацията Майкрософт, щабквартирата на ЦРУ, а веднага след разрушаването й те бяха обект на търговия. Преди 11 години София също получи дарение фрагмент от стената, който е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

заглавно фото: Bundesregierung

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here