Home Консулт Край на високите такси при теглене от банкомат в чужбина

Край на високите такси при теглене от банкомат в чужбина

1739
0
SHARE

Уеднаквяват се също така таксите за преводи и плащания в България и ЕС

Таксите за теглене от банкомат в чужбина ще бъдат толкова, колкото са и в държавата, от която е издадена съответната кредитна или дебитна карта. Банковите институции и търговците повече няма да могат да начисляват високи такси, като това ще важи и за покупките онлайн.

Промяната стана факт с промените в Директивата за платежните услуги и вече е в сила. Тя се отнася също така и за междубанковите преводи.

Конкретно:

  • ако таксата на вашата банка за теглене на пари от банкомат във вашата страна е 1 евро, то толкова ще ви бъде начислено независимо в коя друга държава и банка в рамките на ЕС изтеглите сума от автомат

В България повечето банки имат различна тарифа за теглене от банкомат и плащане на ПОС терминал в страната и чужбина.

Изчисленията показват, че забраната за допълнително таксуване ще покрие около 95% от всички разплащания с карти в ЕС, а това годишно ще спести на европейските граждани 550 млн. евро.

Директивата дава и повече права на потребителите. Така например при кражба или загуба на банкова карта и констатирано нерегламентирано теглене (кражба) потърпевшият ще плати максимално 50 евро, независимо от това колко пари са били източени. Досега пострадалите трябваше да плащат до 150 евро. И още – ако клиентът не е установил за загубата, кражбата или незаконното присвояване на средства, тогава не трябва да плаща нищо. Неговата банка или издателят ще трябва да покрие всички разходи. Това правило се прилага и ако загубата е по вина на банков служител.

Потребителите ще имат по-добра защита и при наемането на хотел или автомобил. Сега търговецът можеше да блокира средства от сметката на клиента в рамките на няколко дни, което вече се преустановява и след разплащането блокираната сума ще трябва незабавно да се освободи.

Още информация на страницата на Вашата Европа, а Директивата може да прочетете тук.

фото: Hindustan Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here