Home Новини Коалиция “Ямайка” – или още за очакваното управление в Германия

Коалиция “Ямайка” – или още за очакваното управление в Германия

229
0
SHARE

Над 60 % от германците искат страната да се управлява от трипартийна коалиция – консерваторите на Ангела Меркел, Зелените и Свободна демократическа партия, показва социологическо проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Наред с това вече се коментират и първите назначения като това, че досегашният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле, който в два поредни мандата отговаряше за финансите и е политикът с най-дълъг опит в Бундестага – 45 години, ще поеме вероятно нова позиция – председател на парламента. В политическата йерархия на Германия това е вторият най-важен пост.

фото: Politico Europe Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле в Бундестага, 2015 г.

Според в. Зюддойче цайтунг Шойбле ще бъде наследен от Петер Алтмайер, който е шеф на кабинета на Ангела Меркел.

 фото: badische-zeitung.de

Кой е Волфганг Шойбле?

Дойче Веле го определя като „човекът-история“. Член на Бундестага от далечната 1972 г., през 1984 г. става началник на канцлерската администрация на покойния вече Хелмут Кол.

 фото: Bild.de, архивна снимка от 1992 г. на канцлера Хелмут Кол и Волфганг Шойбле

Бивш вътрешен министър, също така Шойбле изиграва ключова роля в договарянето на условията за Обединението на ФРГ и ГДР. През тези напрегнати дни на 1990 г. става мишена на психичноболен, който стреля по него, но въпреки това политикът се завръща в Бундестага, където произнася най-забележителната си реч, довела до избора на Берлин за столица на Германия.

  фото: http://www.gettyimages.de/

През януари тази година пред „Велт ам Зонтаг“ Шойбле призна, че Германия е направила грешка с политиката си на „отворени врати“ за мигрантите.

Седмица преди вота в Германия Волфгант Шойбле навърши 75 години.

 фото: Shitesite

заглавно фото: Tagesspiegel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here