Home Новини КНДР изстреля балистична ракета към Япония

КНДР изстреля балистична ракета към Япония

136
0
SHARE

Днес Северна Корея изстреля балистична ракета с близък обсег към Япония. Ракетата прелетя над остров Хокайдо и падна в Тихия Океан.

Ракетата бе изстреляна в 5:58 сутринта местно време и прелетя над Хокайдо в 6:06. В 6:12 ракетата падна в Тихия Океан, на 1180км източно от Япония. Японските военни не са се опитали да свалят ракетата. Общото прелетяно растояние за 14 минути е 2700км. Това кара анализатори да заключат, че КНДР може да достигне западното крайбрежие на САЩ с междуконтинентални балестични ракети.

Подобна атака не се е случвала от 1998-ма година. Провокацията на Пионянг вбеси Япония и Южна Корея. Очаква се  днес събиране на Съвета за Сигурност на ООН.

Реакцията на Япония: „Ракетна атака срещу Япония е безобразно действие и представлява безпрецедентна, застрашителна и сериозна опасност и съществено възпрепятства мира и сигурността в региона.“, каза японският министър председател Шинзо Абе.

Южна Корея също заклейми атаката и обеща, че ще отговори на провокациите, ако те продължат.

Борсите реагираха на появилата се нестабилност. Златото повиши цената си, достигайки най-високата си стойност след последните президентски избори в САЩ. Южнокорейският индеск Коспи падна с 1,1%, а япоснкият Топикс се понижи с 0,4%.

В сладващите часове се очакват реакциите на САЩ, Русия и Китай. Това ще определи бъдещето на Северна Корея. Очевидно събитията се ускоряват след като през уикенда КНДР изстреля ракети в Японско Море, пренебрегвайки призивите за въздържане от своите поддръжници: Русия и Китай.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here