Home Новини И Австрия ще глобява за носенето на бурка

И Австрия ще глобява за носенето на бурка

268
0
SHARE

Вече повече от година в регион Тичино, Швейцария носенето на бурка има своята „цена“ – 9200 евро глоба. Сега и Австрия вече ще налага парично наказание, макар и в много по-малък размер. Санкцията ще се налага на всички жени, които покриват лицата си на обществени места. Новият закон влиза в сила от 1 октомври тази година, въпреки че бе приет още през пролетта.

Министерството на вътрешните работи разпространи и указанията към държавните служители, които ще следят за изпълнението на новите правила. Още на летищата в страната всички забулени жени ще получават дипляна на немски, арабски, английски и турски. Това е първата част от прилагането на закона – информирането, преди да се пристъпи към налагане на глоба.

Разпоредбата е част от по-широк закон за интеграцията, която бе критикувана както от крайнодесните, така и от крайнолевите като недостатъчно строга. Същото така новото законодателство забранява разпространяването на Корана, а всички мигранти в Австрия ще преминават през задължителна „интеграционна година“ – период, в който ще учат етични правила и език. Мярката е насочена към бежанци, за които е преценено, че имат добър шанс да останат в страната. От тях обаче ще се изисква и да полагат общественополезен труд. В случай на отказ кандидатите за бежански статут ще губят социалните си помощи.

Да припомним, че носенето на фередже е забранено във Франция, Белгия и Холандия.

фото: Tag24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here