Home Българските места Злоупотреби със средствата за българските училища в чужбина

Злоупотреби със средствата за българските училища в чужбина

234
0
SHARE

Установено е дублиране на деца в украински училища. Отчитането на финансовите документи става чрез електронната система.


МОН спира финансирането.

В Украйна има общо 75 неделни училища, които са финансирани от Национална програма с постановления на МС. В български училища в страната учат общо 10 хиляди деца. Установени са несъответствия и в броя на функциониращите училища. Констатирано е например разминаване при снабдяването с учебници и помагала. По документи всичко е изрядно, но учебниците не стигат до училищата.

Този месец предстои нова проверка на място от страна на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.

За да се преустановят нови нарушения е направено предложение дипломатите да наблюдават реалните функции на училищата. За да се случи това е необходимо да се сключи споразумение между Министерството на външните работи и МОН.

Министерството на образованието финансира общо 354 български училища в чужбина. 11 млн.лв. са разпределени за обучение по български език и литература, история, география и извънкласни дейности, свързани с фолклора и културата.

Предстои откриване и на българско училище в Одеса. Неговото създаване е част от правителствено договаряне като България се ще предостави сграда за изграждане на културен център на Украйна в София.

фото: ГЛАС ПРЕСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here