Home Новини Започна градежът на първата християнска църква в Турция

Започна градежът на първата християнска църква в Турция

565
0
SHARE
tsyrkva-sveta-Sofia-Istanbul
Св. София, Истанбул

Храмът ще бъде в едно от предградията на мегаполиса Истанбул, в което живеят 17 хиляди сирийски християни

В Турция досега беше забранено да се строят нови храмове, а беше разрешена само реставрация на стари. По тази причина почти 100 години – от 1923 г., не е издигана християнска църква.

Разрешителното за строеж на новата обител бе издадено още преди 4 години, а искането на асирийската православна общност е отпреди 10 години. Асирийците са последователи на на древните източнохристиянски практики. Те се молят на арамейски – езика, на който се смята, че е говорел Исус. 

Според турския президент Реджеп Тайп Ердоган, който лично направи първата копка, храмът ще бъде завършен в срок от 2 години.

Според интернет-енциклопедията Уикипедия в южната ни съседка в миналите векове е имало  общо 10 православни църкви. Не малка част от тях са преустроени в джамии в това число и Света София – най-известната в света.

Сред запазените и до днес обаче са храмът Свети Георги в Одрин. Впрочем в Одрин има две православни църкви – другата е Свети св. Константин и Елена.

Едно от най-известните православни места в Истанбул е желязната църква „Свети Стефан“, която неотдавна беше реконструирана. По-малко известен е храмът Свети Димитър, построен през 1919-1921 г. при православното гробище в града. Още един параклис има и в двора на българската патриаршия в кв. Шишли.

tsyrkva-Sveti-Stefan-Istanbul
църквата „Свети Стефан“ – изестна повече като желязната църква
tsyrkva-Sveti-Stefan-Istanbul-2005
„Свети Стефан“, 2005 г. – етапът, в кото все още се събираха дарения за реконструкция

фото: Димитрина Пандурова

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here