Home Социален живот Електроскутерите – новата мода на лято 2019 в Германия

Електроскутерите – новата мода на лято 2019 в Германия

1036
0
SHARE

Месец и половина след като във Федералната република влезе в сила законът, с който бяха определени правилата за движение, все повече возила са в обръщение по улиците в Германия.

фото: Инфо-Портал

Наред с това компаниите насочват все повече усилия към новата бизнес-ниша, която се очертава. Местните власти пък се надяват електро-скутерите да доведат до така мечтаното облекчение на движението по претъпканите улици. Засега интересът на много потенциални потребители в Германия изглежда наистина голям.

Редица виждат в електро-возилата част от онова разковниче, което освен, че не замърсява околната среда, спестява пропиляното време в дългите задръствания. Същевременно електро-скутерът може да развива по-висока скорост от колелото и да не причинява толкова голяма умора. Удобно е както за придвижване до работа, така и за туристическа обиколка. До скоро обаче нямаше никакви разписани правила за този вид транспорт.

От месец юли 2019 електронните скутери вече са напълно законно превозно средство в Германия.

Къде обаче е позволено да се управляват и какви са най-важните правила, които трябва да знае всеки, който е решил да се снабди с новото превозно средство?

На 17 май 2019 г. Федералният съвет регулира основното одобрение за електрически скутери в Германия. Регламентът указва къде могат да се управляват е-скутери, от каква възраст, задължителни ли са предпазните мерки като каска и съответно застраховка.

Електро-скутерите могат да се движат по обществените пътища, велосипедните алеи, не се допускат в пешеходните зони (повечето модели, с изключение на няколко и ако едно лице бъде заловено с него, то това ще се смята за административно нарушение). Новите возила не могат да се движат по тротоарите, макар че първоначално бе обсъждана тази идея. Всички електрически скутери се нуждаят от застраховка. Законодателството изисква това да става чрез стикер или регистрационен номер на скутера.

Кой може да управлява електро-скутер?

Лица над 14 години, като няма изискване да се преминава през специален изпит, както няма изискване и за шофьорска книжка. Няма изискване и за носене на каска. Електро-скутерите са освободени и от технически преглед, познат в Германия като TÜV.

Федералният транспортен министър Андреас Шуер (CSU) е почитател на е-скутери и вижда в тях добра алтернатива не само на колата, а и на обществения транспорт.

Сегашният закон не се отнася за електро-скейтбордовете, за които се очаква да има отделен регламент. Към момента те не трябва да се движат по обществените пътища.

Заглавно фото:

zollingersport.ch

Източници:

https://www.netzwelt.de/elektro-scooter/170332-e-scooter-zulassung-gesetze-gelten-ab-15-juni-2019.html

https://www.haz.de/Nachrichten/Politik/Deutschland-Welt/E-Scooter-ab-15.-Juni-in-Deutschland-erlaubt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here