Home Новини Дистанционно обучение за учениците зад граница

Дистанционно обучение за учениците зад граница

247
0
SHARE

300 са българските училища по света – по тази причина образователното министерство в България работи в посока въвеждането на дистанционно обучение по български език и литература, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев. Този тип образование ще бъде за райони, в които няма българско училище и голяма българска общност, но същевременно има деца, които искат да учат родния си език. Министърът призна, че с наблюдаваната тенденция все повече българи да живеят зад граница, това е повече от необходимо.

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Софийският университет, са разработили адаптирани учебни програми по двете дисциплини, които ще бъдат за неделните училища, в съответствие с държавните образователни стандарти в България, но и в синхрон с общата европейска езикова рамка. Такива програми ще има също така по история и география, като предстои тяхното утвърждаване.

Образователният министър се обяви в подкрепа на идеята българските ученици зад граница да могат да държат матури на роден език. Това е предложение на АБУЧ, въпросът е колко време ще отнеме, за да се случи реално.

През учебната 2017/2018 г. в чужбина ще отворят врати нови 44 училища  в 40 държави. Планираният бюджет за тях е 1.2 милиона лева.

фото: bg-school.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here