Home Интересно Дете намери монета на 1000 години при игра

Дете намери монета на 1000 години при игра

183
0
SHARE

„Сензационно откритие“ – така го определиха от Държавната служба за опазване на паметниците

При игра на футбол едно дете в Горна Бавария, град Бургенфелд, който се намира на около 20 км. от Регенсбург, намира стара монета. Това се случва още миналата пролет, като момчето, което сега е на 4 години, прибира намереното у дома си. По-късно обаче родителите намират монетата и я предават на властите.

Така се започва проверка и експертите установяват, че на лицевата страната на монетата е изобразен бюст на Христос с брада и коронационно палто. На обратната страна се вижда кръст с надписи „IS-XS“ и „bAS-ILɛ / bAS-ILɛ“, което означава „Христос, Цар на царете“ и се отнася до голямата християнска традиция на Източната Римска империя по онова време.

При експертизата по-късно е установено, че монетата е сечена през 11 век във Византия, днес Истанбул

До онзи момент експертите допускат, че това е една-единствена находка, която вероятно е била изгубена при няки от обсаждащите бившия замък Ленгенфелд. Така на 4-годишният откривател му бе разрешено да пази монетата. Той обаче има желания да сподели находката си с приятели и близки и в последна сметка я обещава на Музея за фолклор в Горния Пфалц в Бурленгенфелд за изложба.

източник: https://www.sueddeutsche.de/bayern/burglengenfeld-kind-muenzfund-antik-1.4769965

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here