Home Новини Германия обмисля идеята да набира военни от ЕС

Германия обмисля идеята да набира военни от ЕС

82
0
SHARE

Властите във Федералната република обмислят да позволят на военните да набират граждани от други европейски държави за армейски длъжности, в това число IT-специалисти и лекари.

Според доклада, с който разполага Германия, в момента има потенциал за набиране на персонал измежду 530 000 граждани на ЕС на възраст между 18 и 30 години, които биха могли да попълнят липсващия професионален потенциал за Бундесвера.

Федералното правителство вече е консултирало партньорите на ЕС по отношение на техните планове. Повечето държави реагират предпазливо, особено от Източна Европа, коментират германските издания. Идеята се възприема засега от Белгия, Дания, Швеция и Чехия. Очакванията са обаче Франция да изрази резерви.

Що се отнася до балканските държави като България, Румъния, Гърция и дори Словения, очакванията са да има реакция срещу това предложение, тъй като ще доведе до ново изтичане на кадри заради по-добрите условия и заплащане. Особено загрижена е България, тъй като подобна промяна ще засили още повече емиграцията и ще предизвика нови изселвания от страната.

В тази връзка дойде и коментарът на началника на генералния щаб на германската армия ген. Еберхард Цорн, който обяви: „трябва да внимаваме да не се конкурираме с нашите европейски колеги“.

Да припомним, че преди 7 години в Германия отпадна задължителната военна служба, а това изправи Бундесверът в истинско съревнование за новобранци. Задачата за привличане на военни допълнително се усложнява и от ниската безработица в страната и непрекъснатия глад за квалифицирана работна ръка в другите сектори на икономиката.

Ако идеята бъде одобрена ще трябва да се промени и законът, в който е записано, че: „всеки войник, който служи в Бундесвера, трябва да има германско гражданство“.

Това едва ли ще се окаже пречка, тъй като предложението се подкрепя и от парламентарния комисар на въоръжените сили – социалдемократът Ханс-Петер Бартелс, който коментира, че към настоящия момент им много войници с чуждестранен произход или двойно гражданство.

Погледнато глобално Бундесверът няма да бъде иноватор, тъй като от дълго време полицията също е отворена структура, в която работят много европейски граждани.

Ако се стигне до законово изменение, това ще бъде втората ключова промяна за 2019 наред с измененията в закона за имиграцията, които вече бяха лансирани. Там също се очаква да се въведат облекчения, които са мярка в посока както на недостига на работна ръка, така и на застаряващото население.

източник: t-online.de

фото: br.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here