Home Новини Германия няма да глобява за омразни изказвания в социалните медии

Германия няма да глобява за омразни изказвания в социалните медии

32
0
SHARE

Министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас се отказа от идеята за 50 милиона евро глоба за обидно или клеветническо изказване в социалните мрежи, пише Шпигел.
Днес правителството разглежда проекта на закон, който беше представен миналия месец и предизвика бурни реакции. Законът въвежда стандарти за това как социалните медии ще трябва да реагират в случай на оплаквания. Също така се въвеждат изисквания кога трябва да се премахва съдържание, което е в нарушение на германските закони.
Първоначалното намерение бе 50 млн. евро да бъде санкция за изданията, които си позволят публикация на неистинска новина или пък разпалват ненавист и омраза. Според министъра на правосъдието на Германия – Хайко Маас, социалните медии сега не правят достатъчно, за да пресекат подстрекателство, реч на омраза и клевети, публикувани от техните потребители. Според него освен, че твърде малко „престъпно съдържание“ бива премахвано, то това не става и с достатъчно бързи темпове.
Един от поводите за този законопроект са, че фалшивите новини могат да повлияят на общественото мнение, като например напълно измислената подкрепа, която някои медии обявиха, че дава папа Франциск в подкрепа на Доналд Тръмп.
Реакциите по темата не закъсняха – от германската дигитална търговска асоциация Битком изтъкнаха, че да се премахне пост от платформа, на която дневно има над 1 млрд. публикации, при това за едно денонощие, е неприложимо.
По-рано тази година и ФБ започна да тества своя филтър за фалшиви новини в Германия.
Да припомним, че още в края на 2016 социалните медии обявиха, че ще има селекция на новини, които са пълна измислица и ще бъдат блокирани профили, които ги тиражират. Вече няколко години редакциите, които „произвеждат“ изцяло фалшиви новини, са абсолютно реален бизнес в Америка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here