Home Социален живот Здраве В борбата с Covid-19 – препарат срещу ебола?

В борбата с Covid-19 – препарат срещу ебола?

60
0
SHARE

В борбата срещу коронавируса стартира първото общонационално проучване с лекарство срещу белодробната болест Covid-19. Американското лекарство „Remdesivir“, което първоначално е разработено срещу Ебола, ще бъде тествано в международно проучване върху около 1000 пациенти в около 50 клиники по света, заяви главният лекар Клеменс Вендтнер от Клиниката по инфекциозни заболявания в Мюнхенската клиника Schwabing.

Лекарството трябва да се тества на 600 пациенти с умерена симптоматика и на 400 с тежки симптоми.

Клеменс Вендтнер има най-дългия опит с Covid-19 в Германия до момента. В края на януари в Schwabing той лекува първите пациенти, заразени с вируса Sars-CoV-2 в Германия.

Клиниката в Швабинг, заедно с Университетската болница в Хамбург Епендорф и Университетската болница Дюселдорф, е един от центровете, в които се изследва ефектът от препарата за ебола в Германия.

Други съществуващи лекарства също трябва да бъдат тествани за тяхната ефективност срещу Covid-19. Учени от германския приматен център – Института за първични изследвания на Лайбниц в Гьотинген и Берлита Шарите са идентифицирали ензим, който дава възможност на вируса да навлезе в белодробните клетки.

Одобреното от Япония лекарство Camostat Mesilate, използвано преди това при възпаление на панкреаса, инхибира тази протеаза и може да бъде вариант на лечение. Според Вендтнер, ХИВ-лекарството ритонавир/лопинавир („Kaletra“) не е било много успешно. „Имахме субективно впечатление, че можем да помогнем на отделни пациенти с него, за съжаление, в проучване с почти 200 пациенти се установи, че няма значителна полза.“

източник: https://www.sueddeutsche.de/gesundheit/krankheiten-muenchen-erste-studie-zu-moeglichem-covid-19-medikament-gestartet-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-200324-99-451190

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here