Home На световната сцена Българска анимация със световна премиера

Българска анимация със световна премиера

105
0
SHARE

„Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов ще бъде представена днес на един от най-престижните фестивали за кино – TIFF в Торонто, Канада

Това е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони.  Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

Теодор Ушев, фото: Lupa.bg

Автор на анимационния филм, с продължтелност 27 минути, е българският режисьор и художник с международна слава Теодор Ушев. Негов е и филмът „Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на Оскар (анимация също по разказ на Георги Господинов).

Сред официалните гости, потвърдили присъствие на световната премиера на филма в Торонто, са Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд. Двамата актьори всъщност озвучават и английската версия на филма. Иначе лентата ще бъде представена и на френски език, като тя е дублирана от популярния канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос. 

„Физика на тъгата“ адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов. За анимацията Ушев споделя, че не следва стриктно сюжета на книгата, а филмът е за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерени през личния разказ, един лабиринт, събрал обекти, случки, спомени, мелодии.

Теодор Ушев работи по различни независими проекти в киното и визуалното изкуство. 

Още преди официалната премиера на филма, „Физика на тъгата“ вече провокира вниманието както на професионалистите, така и на зрителите, които го очакват с голям интерес. Доказателство за високата оценка към работата на българския режисьор е и звездният актьорски състав, който озвуча анимацията.

Лентата е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада /NFB/  и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE. Веднага след преимерата в Торонто, анимацията ще продължи да пътува за различни международни фестивали по цял свят. Включена е в селекцията на престижни кино-форуми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и много други.

„Физика на тъгата“ (2011) е вторият роман на Господинов след „Естествен роман“ и е преведен на над 10 езика.

Международният филмов фестивал в Торонто е едно от най-големите кино събития в света, което ще се проведе между 5 и 15 септември 2019 г.

Все още няма информация кога „Физика на тъгата“ ще бъде прожектирана и в България.

Успех на Теодор Ушев и неговата работа!

източник:

https://www.facebook.com/groups/134137203363104/?fref=mentions

заглавно фото:

break.bg

Още свързани теми:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here