Home На световната сцена Димитър Маринов – първият български актьор във филм на Спилбърг

Димитър Маринов – първият български актьор във филм на Спилбърг

995
0
SHARE

Само преди дни бе премиерата на последния филм на Стивън Спилбърг – „Зелена книга“. Това е първата лента, в която участва и български актьор. Ролята на Юрий Тахт се изпълнява от Димитър Маринов.

фото: imdb.com

В продукцията участват още: носителят на Оскар за „Лунна светлина“ – Махершала Али и  Виго Мортенсен от „Властелинът на пръстените“. Снимките бяха преди година, а очаквано кастингът е бил повече от труден. За да спечели ролята българинът се учи само за пет дни да свири на чело (помага му това, че от 4 годишен свири на цигулка). Прослушването на Маринов от Стивън Спилбърг продължава 20 минути. За това кратко време бъдещият Юрий Тахт успява да спечели режисьора с истории от нелекото си детство на осиновено дете в България, миналото си на политически затворник (през 1983 г. Маринов прави опит да избяга от България с влака Ориент експрес. Заловен е на Калотина и лежи в затвора 2 години и половина) и уличен художник, и бъдещето си на емигрант над 25 години в страната на неограничените възможности. След кратката среща един от най-големите режисьори казва:Между човекът, чиято история изслушахме, и човекът от актьорската задача няма абсолютно никаква разлика“, споделя Маринов пред български медии.

фото: pinterest.com
„Зелена книга“ („Green Book“) с режисьор Питър Фарели и продуцент Стивън Спилбълрг, е кодовото название за пътеводител, използван между 1930-та и 1936-та година от американските чернокожи – къде да се хранят, къде да отсядат, да наливат бензин, и полицейските часове за тях. „Филмът е по действителен случай, героят ми се нарича Олег, но всъщност зад него „стои“ действителна личност – Юрий Тахт, руско-съветски виолончелист, който бяга в Америка през 50-те, за да свири джаз. Направих собствено проучване и разбрах, че с този човек си приличаме по много неща.“, признава българинът.

Миналото:

През 1989 г. Димитър Маринов е приет в класа на Крикор Азарян във ВИТИЗ заедно с Христо Шопов, Лиза Шопова, Койна Русева и Мариус Куркински. Пред медиите обаче той разкрива, че първата му учителка е Невена Коканова с чиято дъщеря си партнира в постановка, играна в пионерски лагер в Тетевен.

В началото на 90-те Маринов заедно с още 17 души, сред които Йълдъз Ибрахимова и Андрей Баташов, заминават на турне в Канада и САЩ. Още преди да тръгнат той казва, че няма да се върне. И така остава в Америка, пристигайки с един куфар, цигулка и стотина долара джобни. Не говори английски изобщо. Тогава е на 25, а 20 години по-късно получава първата си роля в Холивуд.

Участва в няколко сериала със звезди като Матю Пери, София Вергара и Кийфър Съдърланд. Има също така знаснети няколко национални реклами. В една от тях си партнира с Аштън Кътчър.

заглавно фото: https://theknockturnal.com/exclusive-green-book-premiere/

още в рубриката:

Българският филм „Вездесъщият“ ще се състезава за Оскар

„Златна роза“ за Татяна Лолова

След 20 години пауза „Мистерията на българските гласове“ се завръщат

ПЛОЩАД АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ В ЧИКАГО

Кой беше Жерар Филип или Размисли на глас в гробището на Раматюел…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here