Home Новини България e в първата петица в статистиката „собствено жилище“

България e в първата петица в статистиката „собствено жилище“

440
0
SHARE

Почти 85 % от българите живеят в свое, собствено жилище, показва анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в ЕС през миналата година. В държавите от евросъюза този процент е 70 срещу 30%, които живеят под наем. Оказва се, че първенец в това проучване е Румъния – в южната ни съседка 96% от населението притежава собствено жилище. След нея се подрежда Литва с 90%, Словакия с 89.5% и Унгария с 86.3%.

Очаквано, но по-скоро парадоксално, на опашката в таза класация са държавите с най-развити икономики – Германия – където само 52% са притежатели на собствен дом, Австрия с 55%, Дания с 62%, Великобритания с 63% и Швеция с 65%.

Притежаваните от българите имоти са над 3.9 млн., от които 2.6 млн. са в градовете и 1.3 млн. в селата.

Ето какво показват данните на Евростат за евросъюза: през 2016 г. над 40% от населението живее в градовете, докато над 30% в покрайнините или предградията, а изцяло селски райони обитават 28 на сто.

В България тези проценти са разпределени така – 54.5 на сто от българското население притежава къща, а 45.5 на сто живее в апартамент в блок. Около 70 кв. е средният размер на жилището, който обитава българинът

Според данните на НСИ през последните 5 години броят на притежаваните от българите жилища е нараснал с над 44 хиляди.

фото – focus-news.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here