Home Новини Политиката спрямо Турция на България и Германия – прилики или по-скоро разлики?

Политиката спрямо Турция на България и Германия – прилики или по-скоро разлики?

242
0
SHARE

Докато Министерството на вътрешните работи на Германия одобри исканията на 196 турски граждани с дипломатически паспорти да получат убежище, въпреки настояването на Анкара за екстрадиция, България продължава да връща на Турция, търсещи закрила у нас нейни граждани. Данните показват, че за последните 2 години нито един турски гражданин, кандидатствал за бежански или хуманитарен статут у нас, не е получил одобрение. От Агенцията за бежанците отричат това да е целенасочена политика спрямо гражданите на тази държава.

От началото на годината около 37 турци са задържани при опит да избягат, тъй като в южната ни съседка е в режим на извънредно положение.

Същевременно в Германия за малко повече от година – заявления за убежище са подали почти 250 турски граждани с дипломатически статут, в това число и висши офицери. 80 % са одобрени.

Наред с тях само през месец юни тази година броят на искащите убежище редови граждани е над 430, през юли са регистрирани 620, а през септември над 960. Севим Даделен,(родена в Дуисгбург, но от турски произход) от Лявата партия определи тенденцията като експлозия. Тя призова Берлин да промени политиката си спрямо Анкара и постави остро въпроса за членството на Турция в НАТО. По-рано тази година турското правителство забрани достъпа на германска парламентарна делегация до базата на НАТО в Инджирлик.

Да припомним, че след преврата миналата година в Турция и заради водената политика от Германия по прием на турски граждани, се стигна до изостряне на отношенията между двете държави.

фото: Stern

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here