Home Новини България все още е на дъното по заплащане в ЕС

България все още е на дъното по заплащане в ЕС

76
0
SHARE

Въпреки че се отчита ръст на заплатите в България в периода 2014-2016 г. страната ни продължава да има най-ниското минимално заплащане. Ние сме е и сред държавите с най-голямо неравенство по този показател. Така например минималната работна заплата у нас е 236 евро, а в Люксембург тя е 8 пъти и половина по-висока и достига без едно евро 2000.

През изминалата година доходите бележат ръст в повечето европейски страни, отчита редовният годишен доклад на ЕК, като увеличение е регистрирано дори и в Гърция и Португалия – държави, които са в тежко финансово положение.

В същото време годишният доклад на ЕК констатира, че увеличаването на възнагражденията у нас значително изпреварват производителността. Същото се регистрира и в Словакия, и в балтийските държави.

Според обявените намерения на управляващите минималното заплащане в България ще се увеличи през 2018 г. с 50 лв. и ще достигне 510 лв. Също така се планира увеличение от 15 % и на заплатите в бюджетната сфера. Според работодателите този дисбаланс е притеснителен и обвиняват за него правителството. Комисията обаче не смята, че това носи негативни ефекти върху икономиките на страните, както и върху увеличаване на инфлацията.

Добрата новина е, че България е сред страните, в които се регистрира най-голямо намаляване на безработицата. По този показател по-добре от нас са Италия и Хърватска.

фото: Heise

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here