Home Социален живот Борба с трафика – оригинална идея от Болоня

Борба с трафика – оригинална идея от Болоня

86
1
SHARE

Всички хора от Болоня, които слязат от автомобила си и използват алтернативен начин за придвижване – обществен транспорт, колело или пеша получават подаръци за това – билети за кино, бира и сладолед. Инициативата се казва Bella Mossa, а автор е специалистът по градоустройство Марко Аамадори.

Какво е необходими за да се включи човек?

Да си инсталира на телефона приложението Better Points, от което да се регистрира начина на придвижване. Системата регистрира отделните пътувания, а за тях се трупат точки. Когато техният брой достигне 3000 (или 8 пътувания общо) потребителят получава например безплатен сладолед. Всъщност ваучерите са за различни стоки. За да се избегнат измами специално GPS устройство следи движението на участниците. Чрез приложението потребителите могат да проследят и как техният отказ от автомобил влияе на замърсяването – показва се колко са „спестените“ емисии СО2.

Bella Mossa вече е привлякла над 100 фирми, които финансират инициативата, давайки определени бонуси.

Инициативата е в сила само 6 месеца в годината. Тя се финансира както от местните власти, така и от ЕС. Миналата година са отчетени общо 3.7 млн. пътувания, за които жителите на Болоня са получили 16 хиляди ваучера.

foto: www.bajabikes.eu/de/bolgona-mit-dem-fahrrad/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here