Home Новини Берлин замразява наемите за 5 години

Берлин замразява наемите за 5 години

1022
0
SHARE

Мерките вероятно ще влязат в сила още от 1 февруари, а с промените ще бъдат замразени наемите за 1,5 млн. апартаменти, построени преди 2014 година. Това реши местният парламент на 30 януари.

Местната власт цели два ефекта – от една страна да намали приходите на наемодателите и от друга да предотврати прогонването на потенциални инвеститори от германската столица.

Веднага след гласуването акциите на големите компании, работещи на този пазар, тръгнаха надолу.

Опозиционните партии сигнализираха за намерението си да оспорят в съда гласуваните промени. Сред тях е и Християндемократическият съюз (партията на канцлера Ангела Меркел), който е в опозиция в Берлин и смята да отнесе промените до Конституционния съд.

Според съюза приетите промени са лош сигнал към инвеститорите От партията смятат, че има голяма вероятност законът да бъде обявен за неконституционен, което според тях ще създаде хаос при наемите.

Инициативата за замразяването на наемите бе на Катрин Ломпшер от Лявата партия, която също така ръководи Департамента по строителство и градско развитие. Те обосновават промяната с това, че тя цели да облекчи тежестта върху наемателите, след като бумът на пазара вдигна двойно наемите в германската столица.

„Не искаме Берлин да се превърне в копие на надценени градове като Лондон и Париж, където много хора вече не могат да си позволят апартамент“, коментира Ломпшер по време на дебата преди гласуването.

източник: https://www.haufe.de/immobilien/wirtschaft-politik/mietendeckel-fuer-berlin-gesetz-soll-2020-in-kraft-treten_84342_491700.html

фото: Инфо-Портал Бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here