Home Предстоящи промени Безплатни детски градини в Мюнхен

Безплатни детски градини в Мюнхен

546
1
SHARE

Промяната е част от социалния пакет реформи по отношение на таксите

Таксите се очакват да отпаднат от септември тази година за всички градски детски градини, както и онези, които се финансират от общината.

Една детска градина на година ще струва 12.5 млн. евро. Безплатни могат да станат дори и дневните центрове за деца под 3 години, но за това ще е необходимо решение на баварския парламент.

В края на февруари кметът на града – Дитер Райтер, кметът Кристин Стробъл и градският съветник Беатрикс Зурек (всички СПД) обявиха, че родителите в Мюнхен могат не само да очакват забележимо облекчение в портфейла си, но и значително по-малко бюрокрация в приложението на Кита (системата, през която се кандидатства за място в градина).

След като градът вече обяви масово намаляване на таксите през есента, грижите за деца между три и шест години вече са напълно безплатни. Доказателство за доходи от родители вече не е необходимо: Така градът се сбогува с принципа, който важеше досега, а именно – хората с по-високи доходи съответно плащаха повече за разлика от семейства, които имат по-скромен месечен бюджет.

Според града регламентът трябва да се прилага за всички детски градини в града, както и за институциите на нестопанските организации и други институции, които доброволно са се присъединили към общинската система за финансиране (т.нар. Мюнхенската формула за подкрепа). Той трябва да влезе в сила на 1 септември тази година. Градът също така иска да намери решение за инициативите родител-дете, които досега са били изключени от всички планове, така че те също да могат да се възползват от планираните промени. Комитетът по образование към Общинския съвет ще вземе решение за новия регламент на заседанието си на 22 май.

В същото време общинската власт обяви, че ще продължи да работи в посока разширяване на детските заведения, за които местата продължават да не стигат.

фото и източник: https://www.sueddeutsche.de/muenchen/kindergarten-muenchen-betreuung-kostenlos-1.4351197?fbclid=IwAR0Sur9g6xe4mE1fApPtKOhER-RW4PBBewR-pvqFWNtak_wPqgrJXoRZ6sY

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here