Home Новини Балканите – от огнен ад до потоп

Балканите – от огнен ад до потоп

110
0
SHARE

Докото порои наводниха Халкидики и Солун и блокираха Истнабул, Черна гора и Хърватска са обхванати от пламъци

По последни данни трима са загиналите в Гърция, един, от които е покосен от мълния. 180 литра на кв.м. е количеството дъжд за 18 часа, паднало в Солун, заради което градът обяви бедствено положение. Проливните дъждове, активизираха свлачища. В планината Олимп температурата падна до 0 градуса и един румънски турист се издирва. На полуостров Пелопонес са нанесени огромни щети на земеделските земи. На остров Лимнос са наводнени много къщи. В района на Рио-Антирио силните вълни са завлекли фериботи. По информация на някои медии туристите напускат Гърция, има засегнати и българи. Причина за тези събития е циклонът „Медуза“, който се измества между България и Гърция.

 фото: GRReporter.info

Ден след Гърция Истанбул също попадна „под ударите“ на природата. Порои наводниха метростанции, тунели и паркинги, а улиците бяха буквално като реки. Метеоролозите предупреждават, че се очаква засилване на дъжда и вятъра, а властите призоваха хората да не използват транспорт. Освен че са наводнени множество сгради има и паднали електрически стълбове.

 фото: news.bg

Докато Турция и Гърция се борят с дъждовете, Черна Гора и Хърватска бяха обхванати от пожари. Хърватска, където имаше горски пожари в област Далмация, успя да овладее ситуацията, макар че пожарът е стигнал чак до град Сплит. За щастие огънят не е засегнал курортните градове и няма пострадали граждани.

Няколко горски пожара има и в Черна гора, в близост до Подгорица. Част от населението в района от Грабовица до Бигово е евакуирано.

 фото: focus-news.net

Страната е поискала международна помощ.

фото: news.at

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here