Home Новини Ангела Меркел: „България все още е страна с малък доход на глава...

Ангела Меркел: „България все още е страна с малък доход на глава от населението“

190
0
SHARE

Тази седмица министър-председателят на България Бойко Борисов  беше на две изключително важни държавни посещения. Първото с новия президент на Франция Еманюел Макрон и второто с канцлера на Германия – Ангела Меркел.

Предлагаме ви откъс от втората среща в цитати:

Ангела Меркел, федерален канцлер на Германия

Правосъдието

„България е изправена пред големи предизвикателства що се отнася до условията на правовата държава“.

Реформите

„Ние подкрепяме България и реформите в нея“, „Берлин се опитва да насърчава инвестициите на германски фирми в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар“.

„За нас е важно всички да просперират икономически. България все още е страна с малък доход на глава от населението. Но хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основна точка на нашите разговори с премиера Борисов.“

Шенген

„Ако България изпълни условията за Шенгенското пространство, а това е свързано с борбата с корупцията и правовата държава – тогава е готова да постигне приемане.“

Еврозоната

„Берлин е наясно и с амбицията на София за еврозоната и финансовите министри на страните от общността обсъждат въпроса, но страната ви трябва да изпълнява необходимите условия.“

Бойко Борисов, министър-председател на Република България:

Бежанците

„А това, че може да се преодолява една ограда, тя и Берлинската стена се преодоляваше. От Алкатраз има избягали хора. В края на краищата нашето предпазно съоръжение е да подпомагаме граничната си полиция срещу големи тълпи от хора. Това не е ограда или затвор да превръщаме границата си“.

За Турция

„Разговаряхме по темата за Турция – тя е наш съсед. Много негативи се насложиха в отношенията ЕС-Турция, но сега споделих, че ще имам скорошно посещение и среща с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. Ще положа много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция“.

„Това е една голяма държава на нашата граница със сравнително мощна икономика и много големи взаимовръзки, включително с Германия. Недопустимо е за да се задържат журналисти, да не се допускат депутати. Ще използвам влиянието, което имам, да кажа своето мнение. Не казвам,че ще успея, но ние трябва с нашия съсед да опитаме да нормализираме отношенията“.

Тероризмът

„Моята мечта е ЕС да бъде колективен член на НАТО“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here