Home Новини Австрийски съд: Фейсбук да премахва езика на омразата

Австрийски съд: Фейсбук да премахва езика на омразата

52
0
SHARE

Социалната мрежа Фейсбук трябва да отстранява публикации, които съдържат омраза и то не само съдържание, създадено от австрийски потребители, а от абонати по целия свят, реши Апелативният съд във Виена. Повод да се стигне до тук бе дело, заведено от Ева Главишниг от Зелените, която бе нападната във ФБ от фалшив профил. Според австрийските магистрати няма да бъде достатъчно само блокирането на съобщения, които съдържат омразно слово в рамките на територията на Австрия за това тази мярка трябва да се приложи и за други потребители, които са споделили или пък дословно копирали даден текст и са на друга територия. Адвокатите на социалната платформа ФБ не пожелаха да коментират днешния развой на делото, съобщи Ройтерс.
Решението подлежи на обжалване на по-горна инстанция. Ако обаче то бъде потвърдено ще има по всяка вероятност международни последици, съобщи ВВС. Твърде вероятно е също така да „отприщи“ вълна от аналогични дела и в други държави.
Да припомним, че темата за езика на омразата присъства и в дневния ред на германските власти. Тук министърът на правосъдието Хайко Маас предлагаше глоба до 50 млн. евро в случай, че клевета, обида или информация, която съдържа дсикриминационни или подбуждащи към омраза подстрекания не бъде премахвана от ФБ в рамките на 24 часа.
Позицията на ЕС също е в аналогична посока. Още в края на миналата година ЕК призова ФБ, Туитър и Алфабет (Гугъл +) да променят условията на употреба за територията на Европа с цел да бъдат защитени потребителите, в противен случай ще се стигне до глоби за социалните мрежи.
Очевидно дебатът по темата тепърва ще се задълбочи. Българските абонати следва да бъдат много внимателни, особено на територията на Австрия, след днешното решение на съда!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here