SHARE

Бърз поглед за пътешественика.

Една нова рубрика, в която ще ви разказваме за един от най-старите градове не просто в Европа, а в света – съществува над 8 хиляди години.

Богата история, съхранена в няколко пласта архитектура, която разказва за величието на минали епохи.

Пловдив или…

Пулпудева, Флавия, Филипополис, Пълдин, Улпия, Тримонциум, Евмолпиас… в миналото е имало много имена – някъде 24 на брой.

Най-древното е Евмолпиас или Евмолпиада, а за него свидетелстват гръцки хроникьори и писатели.

Аналите разкриват, че гърците пратили в ареста чирак, който поставил ламаринена табела с днешното име на града. Някои източници сочат, че Пловдив произлиза от Пълдин.

Градът вече е бил столица – на Източна Румелия до Съединението с Княжество България през 1885 г.

Днес той е вторият по големина град, в който живеят над 345 200 хиляди.

Ако това е вашият първи път, в който идвате по тези географски ширини още отдалеч ще забележите тепетата. Казват, че великите градове са изграждани покрай река и възвишения, а тук по тези земи в миналото те са били цели седем. Затова често ще чуете, че това е градът на 7-те тепета.

 

До какво ще се докоснете в този така древен град

Античният театър

Римският одеон

Римският форум (Агората)

Римският стадион

Късноантичната сграда Ейрене

Епископската базилика

малката базилика…

Десетки галерии ще ви разкрият за таланта и хората на изкуството. А мястото за срещи на хората с млад дух се нарича Капана. В света на възрожденската архитектура ще можете да се потопите в Стария град.

Зимата може да бъде люта, а лятото с температури като в Гърция и Италия. Есента е вълшебна, окъпваща града в хиляди тонове, а листопадът на дървета ще позволи пред вас да се разкрият сякаш нови, неоткрити дотогава архитектурни елементи от градските фасади.

Пролетта… пролетта е магия, особено в централния градски парк, който носи името Цар Симеоновата градина. Там се намира и първият танцуващо-пеещ фонтан в България. Ако обаче сте почитател на състезание с кану то можете да тествате уменията си на най-голямото съоръжение на Балканския полуостров – Гребния канал.

Началото на лятото е време за оперни спектакли на сцената на Античния театър – наистина ще се пренесете в друго време.

Какво още ли?

Скоро ще ви разкажем и още истории европейската столица на културата 2019.

авторски снимки: Димитрина Пандурова

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here