Home Новини Парализиран мъж проходи

Парализиран мъж проходи

35
0
SHARE

Това стана с помощта на екзоскелет, съобщи БНТ

Уникалната по рода си манипулация бе направена на 28-годишен французин, който живее в Лион. Той е бил с парализирани крайници от 4 години след фрактура на гръбначния стълб, получена при падане.

Включването му в първия по рода си експеримент, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център „Клинатек“ в Гренобъл, му помага да проходи отново с прототип на екзоскелет, конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа.

Как действа? „Тибо“ задвижва конструкцията с помощта на мозъчни сигнали. В глава му са монтирани два импланта, с по 64 електрода. Те буквално четат информацията, която мозъкът подава. С помощта на компютър и сложен софтуер мозъчните вълни се превръщат в сигнали, които задвижват крайниците.

„При пациенти с парализирани крайници вследствие на фрактура на гръбначния стълб, мозъкът запазва способността си да издава команди, които задействат краката и ръцете, но няма кой да ги изпълни. Ние запълваме тази празнина“, изтъква 77-годишният неврохирург проф. Алим Луи Бенабид, един от основните автори на разработката. След първата си разходка 28- годишният мъж, сподели, че се чувства като човек, стъпил на Луната.

фото и източник: БНТ


        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here