Home Да пътешестваме Как да си организираме сами пътешествие

Как да си организираме сами пътешествие

518
0
SHARE

Накратко в 4 стъпки:

Валхензее, Баварските Алпи
  1. Избор на страна
  2. Резервиране на самолетни билети
  3. Избор на място за нощуване
  4. маршрут

Стотици хора използват услугите на туроператори и агенции, опасявайки, че сами не биха се справили с организирането на едно пътуване. Веднъж обаче ако вкусите от свободата да обикаляте сами, без да се съобразявате с цял автобус от различни характери и интереси, няма и да помислите повече за организирани екскурзии. Всъщност единственият случай, в който аз лично избирам такива оферти е за летни пакети – тогава цената, която бих получил от една агенция е далеч по-изгодна от това ако трябва сама да се вместя в определената сума.

Дестинацията

Първото и най-важното е да знаем къде искаме да отидем. Е, някой често казват – искам навсякъде. Аз също съм от тази категория – не навсякъде, но почти. Тогава задачата се улеснява още повече.

Ако не сте пътували много по-добре като начало да започнете с по-близки дестинации и държави. Натрупайте достатъчно опит и след това се впуснете и на по-далечни авантюри. Имайте предвид, че Индия може и да бъде ваше мечта, но сблъскването с действителността може дълбоко да ви разочарова. Впрочем като казвам това най-важното правило преди да се отправите на път е да забравите за очакванията си. Не мислите как Рим е най-великият град, а Венеция и Париж най-романтичните места на света. Това са клишета, които може и да се окажат верни за вас, но може и далеч да не се случи така. Липсата на каквато и да била нагласа или очаквания е първата крачка към това едно място да ви очарова.

И най-важното – не мислете за времето – концентрирайки се в това как може да вали, рискът да се случи е в пъти по-голям, отколкото ако си мислите за по-приятни неща като например какъв сувенир да си изберете и на кого да пуснете картичка.

Бюджетът

Определете си бюджет както за самите билети (самолетни), така и за разходите по нощувки и джобни пари. Най-изгодните месеци за пътувания са между средата на януари и края март. Тогава дори и от България мога да се вземат билети за по 20-30 до 50-60 евро двупосочен за интересни места – от Испания до Йордания. Търсете винаги опция за през седмицата – тогава билетите са още по-евтини. Наред с това проверете дали същата линия не се покрива и от друг авиопревозвач. Преди обаче да резервирате винаги правете кратко проучване и какви са цените за нощувките. Веднъж попаднах на изключително евтини билети Мюнхен-Дъблин. Току бях готова да ги закупя, но реших да видя как стои въпросът с цените на хотелите. Изненадата ми беше огромна. Ако за билетите щях да платя 150 евро за трима души, при това за двете посоки, то най-евтиния вариант за нощуване започваше от 600 евро.

По отношение на нощувките вариантите са няколко. Букинг, Еърбнб или Триваго. Чувала съм, че понякога цените, които хотелите предлагат могат да се окажат по-ниски от предложенията на букинг. Не съм имала такъв случай и от опита, който имам досега смея да твърдя, че дори и цените на Еърбнб са по-високи и букинг определено си остава най-атрактивен и най-сигурен. С www.airbnb.com човек трябва да натрупа и известен рейтинг и винаги са мен лично изглежда по-рисково.

Когато сте си закупили самолетен билет, резервирали сте място за нощуване, то идва и най-трудната част – кои места си струва да се разгледат.

Програмата

Гугъл наистина знае много, но в някои случаи не всичко. За по-традиционните дестинации има изобилна информация, но за някои съвсем не е така и ако човек не разбира чужди езици е наистина трудно да се ориентира. Полезни могат да ви бъдат различни туристически сайтове и лични блогове – наистина има много на брой стига веднъж да ги откриете. Много добре синтезирана информация www.cities-of-europe.com/ и wonders-of-europe.com/

В това отношение може да помогне и www.tripadvisor.com/Tourism-g294451-Bulgaria-Vacations.html

Разбира се понякога търсеното място както казах може да се окаже и не толкова популярно или пък с по-малко информация.

Впрочем букинг също предлага списък със забележителностите на големите градове, а за някои места, като например Лондон, предлага и допълнителни възможности като pass.

След като си набавите информация за забележителностите, които бихте искали да посетите идва време и за изготвяне на самия маршрут.

Най-лесно е с гугълмапс.

Аз лично зареждам в последователност местата, които бих искала да посетя, съобразявайки се с тяхната отдалеченост. И така според дните, с които разполагам посещавам определени места, които са най-близо едно до друго. Ето примерен вариант от eднодневната ни разходка из Мадрид.

примерен маршрут за няколкочасова разходка из столицата на Испания

КАПАНИ:

Като цяло повечето компании кацат и излитат на едно и също летище що се отнася до Европа. Изключение прави само Ийзи джет. С тях може да кацнете например на Лондон Станстед и да излетите от Лутън, така че винаги внимателно четете информацията на билета.

Внимавайте също и с багажа при нискотарифните компании. Ако той надвишава определения размер глобата може да ви струва повече от цената на билета.

Съвети:

Най-изгодните периоди за пътуване са между средата на януари и до към средата на месец март.

Правилото колкото по-рано резервирам, толкова по-малко ще платя, вече не винаги важи. Ако много желаете да посетите дадено място, то проверявайте всяка седмица за евентуални намаления. И тъй като сайтовете има способността да „помнят“ вашето предишно търсене, то можете да ги заблудите като проверявате различни места. Така пък може да ви попадне и някоя друга дестинация.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

7 приказно автентични градчета в Европа

5 места, които да посетите тази есен – I част

5 места, които да посетите тази есен – II част

Гозбите на стария континент – къде, какво да похапнем

Европейска разходка с лодка по канали – последвайте ни

Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул – 120 години история

Първият музей на графитите

Новият център на Европа – Баварското село Гадхайм

Най-бързото влакче в Европа – FERRARI LAND

69°N северна ширина или защо се влюбих в Тромзьо?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here