Home Новини Италия разхлабва карантината

Италия разхлабва карантината

356
0
SHARE

Първият етап започва от днес и бе обявен от италианския премиер Джузепе Конти

От днес в страната бяха възобновени някои дейности, които бяха в изолация в продължение на 6 седмици. Сред тях са строителството и хидрологията, както и функционалната търговия на едро за експорт. Това обаче става под строги хигиенни мерки и стриктен контрол като измерване на температурата на работниците и носенето на предпазни средства.

Вторият етап на отваряне ще бъде на 4 май, следващията на 18 май и последният на 1 юни.

На 4 май

работа ще подновят частните строителни обети, търговията на едро, продажбата на храна за вкъщи. На хората ще бъдат разрешени индивидуални разходки и спорт. Професионалните спортисти също ще започнат тренировки. в индивидуални дисциплини.

От тази дата е предвидено да се отворят парковете и градините, но детските площадки в тях ще останат затворени. Изискването за спазване на дистанция ще остане.

От 4 май

се разрешват визитите при роднини, но с препоръка да се избягва много близкия контакт и прегръдки, целувки и ръкувания така типични за италианците. Също така се възстановяват отново погребални церемонии, но в присъствието на не повече от 15 души.

Все още обаче остава затворено пътуването между отделните облости, освен когато не е по работа, здравословни или спешни причини.

От 18 май

ще отворят магазините за търговия на дребно, отварят музеите и галериите. Подновяват се също така тренировките за отбори. Италианският футболен шмапионат обаче засега се отлага.

От 1 юни

ще заработят фризьорските салони и козметичните студия, ресторантите и баровете. При последните ще има различни врати за влизане и излизане на клиентите, маси на разстояние, плащане с карти и други дигитални средства, редовна дезинфекция.

По отношение на бществения транспорт ще се прилагат стриктно редица мерки. Например инсталиране на термоскенери на гарите и летищата, физическа дистанция във всички превозни средства, като за целта ще има обозначени места, които не бива да се заемат, ограничаване на броя на хората в превозните средства, ще се приемат само електронни билети или билети от автоматите за закупуване на билети, като броят на автоматите ще бъде увеличен, ще има ограничаване на броя на хората, намиращи се по едно и също време в определени зони на летищата и гарите, в метрото и по ескалаторите, ще се осигуряват еднопосочни потоци на влизащи и излизащи, качващи се и слизащи.

Носенето на маски в превозните средства ще бъде задължително. Днес стана ясно, че хирургическите маски в Италия стават с максимална цена 50 евроцента след наблюдавани спекулативни тенденции в тази насока. Насърчават се алтернативни форми на придвижване – колело, скутер или електротротинетки.

Училищата ще останат затворени до септември. Матурите ще се проведат вероятно под формата на индивидуални устни изпити.

За родителите се предвижда по 600 евро за гледачки за деца на месец.

До септември се удължава правото за ползване на 15 дни отпуска при 50 процента заплащане за гледане на дете.

Религиозните служби засега няма да се подновяват, евентуално се обсъжда това да стане на 25 май.

Областите в Италия получават правото и за въвеждане на самостоятелни мерки, някои влизащи в сила от днес и утре.

фото: Инфо-Портал бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here