Home Консулт „Имаш право“ – кампанията в защита на туристите

„Имаш право“ – кампанията в защита на туристите

80
0
SHARE

Европейската комисия започна вече мащабна международна кампания, която е с акцент правата на потребителите. В рамките на кампанията потребителите ще бъдат информирани за най-честите нелоялни практики и как биха могли да се справят с тях.

В България фокусът ще е върху пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. Според изследванията голяма част от българските потребители не са запознати с правата си, като разликата в информираността в малките и големите градове е двойна.

Националната статистика отново отчита ръст на броя на българите, които пътуват в чужбина. Само през месец май 2019 г. те са били с 4.6% повече спрямо същия период миналата година.

Добре е да се знае, че след промените в Директивата на ЕС за пакетните пътувания потребителите имат допълнителни права както и по-голяма сигурност. Те включват гаранция за застраховка и връщане на пари, ако организаторът обяви фалит, както и ясни правила относно увеличение в цените. Установените в договора цени не подлежат на промяна освен ако изрично не е предвидена такава опция. Дори в такъв случай промяна е възможна до 20 дни преди пътуването. При невъзможност за пътуване пък е възможно прехвърлянето на туристическия пакет на друг потребител, стига това да е в разумен срок.  Освен това Директивата осигурява по-големи права, свързани и с анулирането на резервация. Също така тя очертава ясната отговорност на организатора на пътническите услуги и предоставя също частична защита за свързани пътнически услуги, което е честа практика (когато пътуващият закупи транспортна услуга, а компанията му предлага хотел).

фото: Инфо-Портал

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here