Home Новини Германия спешно търси квалифицирани работници

Германия спешно търси квалифицирани работници

71
0
SHARE

8 млрд. евро повече данъчни постъпления ще влязат през тази година в германската хазна. Прогнозите са, че до 4 години тази сума вече ще възлиза на 54 млрд.

Първото отражение – брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи трайно с 1.5-1.9 %

Вторият ефект – през тази и следващата година ще се открият над 1 млн. нови работни места.

Квалифициран персонал се търси и сега. Не достигат също така работници в строителния сектор – зидари, дърводелци, водопроводчици.

Според допитване на Института за трудовия пазар и професионална квалификация, направено сред 8000 германски предприемачи, се оказва, че за тях е все по-трудно да намерят служители с по-висока квалификации и по тази причина те се обръщат към чужбина – към безработните и бежанците. За тях обаче те ще трябва да инвестират средства в обучение и квалификация.

1 млн. са незаетите към момента работни места в страната, като 500 хиляди от тях са в сферата на услугите – логистиката и времнната заетост. На второ място е преработвателната индустрия, а веднага след това търговския сектор.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Германия е в икономически възход, спешно търси работна ръка

Автор:

Германия търси квалифицирани кадри. В строителството не достигат зидари, дърводелци, водопроводчици. Предприемачите обръщат поглед към чужбина, към безработните и бежанците. Страната преживява истински икономически бум, посочва Дойче веле.

Публичните бюджети могат да очакват благодатен дъжд от данъчни постъпления. Очаква се, че до 2021 година Германия ще събере от данъци цели 54 милиарда повече в сравнение с прогнозите от ноември миналата година. Само през настоящата 2017 г. допълнителните данъчни постъпления ще възлязат на близо 8 милиарда евро. През следващите 3 години БВП на страната трайно ще се увеличава с 1,5-1,9 процента, а през тази и следващата година ще бъдат разкрити над един милион нови работни места.

И в момента обаче над един милион работни места в страната остават незаети. Според допитване на Института за трудовия пазар и професионалната квалификация сред 8000 германски предприемачи, в Германия е все по-трудно да намериш квалифицирана работна ръка. Според експертите, заплащането на квалифицираните кадри в Германия занапред ще продължи да расте, а предприемачите трескаво ще търсят работна ръка от чужбина и ще трябва да влагат все повече пари за обучението и квалификацията на нови кадри, включително на бежанци и безработни.

На трудовия пазар в Германия в момента се търсят най-вече хора с професионално образование: 64% от свободните работни места са за квалифицирани работници, 16% за висшисти, а едно от пет свободни работни места е за хора без квалификация. Разгледано по браншове, най-много кадри недостигат в сферата на услугите – над половин милион незаети работни места, особено в логистиката и в сферата на временната заетост. На второ място по търсене на кадри е преработващата индустрия, следвана от търговския сектор, автомонтьорството, строителството и публичната администрация.

Бум и на занаятчийските професии

Според едно още непубликувано проучване на Съюза на занаятчиите в Германия, в този сектор в момента също се наблюдава истински бум, особено в строителството. Тъй като в момента лихвите по депозитите са почти нулеви, а търсенето на жилища в Германия – огромно, в страната усилено се строи и ремонтира. Освен това държавата и провинциите инвестират много пари в инфраструктурата.

На този фон изключително голямо е търсенето на хора в строителните професии: дърводелци, зидари, бояджии, водопроводчици. Експертите от Съюза на занаятчиите твърдят, че недостигът на квалифицирани кадри във всички браншове пречи на предприемачите да откриват нови работни места. Квалифицираните кадри са дефицитни, недостигат дори практиканти – само през миналата година хиляди места за чираци в сферата на занаятите са останали незаети.

Според допитването на Института за германска икономика, през тази година 40% от предприемачите възнамеряват да разкрият нови работни места, а повече от 43 на сто ще правят нови инвестиции.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here