Home Новини Враца „изчезна“

Враца „изчезна“

59
0
SHARE

Че нацията се топи с неимоверни темпове, че населението на България застарява, че раждаемостта все още е по-малко от смъртността – това са новини, за които слушаме и четем не от днес, и не от вчера. Последните данни обаче са наистина повече от стряскащи. Според тях само за година населението е намаляло с 52 хиляди, което съизмерено в реален „образ“ е равносилно на изчезването на цял един град с размерите на Враца.
По данни на Националния статистически институт 1/3 от хората са концентрирани в шест големи града – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас и Стара Загора. Това показва, че продължава да се засилва дисбалансът в териториалното разпределение. Запазва се трендът само една област – София да увеличава жителите си, макар и с не голям процент 0.3. Видин и Кюстендил са с минусов прираст, а в областите Велико Търново, Габрово и Кърджали има почти 160 абсолютно безлюдни населени места.
През миналата година 30 хиляди българи са заявили промяна на българския адрес с такъв в чужбина, а малко над 20 хиляди са тези, които са се върнали или са получили статут на пребиваване в България.
За голямо съжаление 2016 е и годината с 1000 новородени по-малко в сравнение с предходната година.
Сред отрицателните данни на изминалата година са и увеличение на разводите за сметка на по-малко сключени бракове.
Има и добри тенденции все пак и те са – по-ниска детска смъртност, по-висока средна продължителност на живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here