Home Новини Боб Дилън – Първият текстописец с Нобел

Боб Дилън – Първият текстописец с Нобел

33
0
SHARE

Робърт Алън Цимерман – едва ли някой е чувал това име, което е рожденото на брилянтния певец, музикант, композитор, поет и сценарист – Боб Дилън. Именно той е и носителят на Нобеловата награда за литература за 2016 г., като тя му беше присъдена за това, че е създал нов поетичен изказ в американската песенна традиция. Неговите текстове са с дължината на поеми, а музиката включва различни стилове – от блус и рок ,също така кънтри, джаз, госпъл и суинг. Самият приз вече е в неговите ръце – това стана цял месец след официалната церемония, на която Дилън не пожела да отиде, събитие, което вероятно също се случва за първи път в историята на престижните награди. След обявяването на новината, че той е Нобеловият лауереат в продължение на две седмици 75-годишният музикант запази пълно мълчание, след което обяви, че ще я приеме. Макар че наградите бяха връчени миналата година Дилън получи своята на 1-ви април на частно събитие в Стокхолм в тесен кръг, без присъствие на медиите по молба на самия певец.

Численото изражение на Нобеловата награда е 900 000 долара, като за да ги получи Дилън ще трябва да изнесе специална реч.

*Боб Дилън, е роден в деня, в който ние българите отдаваме почит на делото на братята Кирил и Методий – 24 май, 1941 г. в Дъпют, щата Минесота. Някои от неговите песни са се превърнали в своеобразни химни на човешките права и антивоенните движения. Носител е на Грами, Оскар и Златен глобус. Последният му – 37-ми албум, излезе пролетта на миналата година

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here