Home Новини Ще бъде ли признат бг език за предмет в ЕС?

Ще бъде ли признат бг език за предмет в ЕС?

105
0
SHARE

Европейският парламент ще разгледа петиция с официално искане българският език да се признае за предмет в рамките на ЕС. Асо това се случи означава, че учениците ще могат да държат матура.

Макар че петицията е успяла да влезе в ЕП има становище, че е недопустима, тъй като проблемите в образованието в ЕС се решават на двустранно ниво.

Инициативата за това е на Асоциацията на българските училища в чужбина и беше лансирана от Яна Дечева (един от създателите на българското училище „Дора Габе“ в Мюнхен) още през месец май в студиото на радио Лора в Мюнхен.

Във Франция например и сега може да се държи матура по български език, но като трети чужд език, а това носи много по-малко точки, отколкото ако е като първи или втори. В същата държава има езици като сръбски или азиатски, които са със статут на матуритетни, макар тези страни да са извън ЕС.

Наред с това Асоциацията на българските учители в чужбина е предложила на министъра на образованието в България Красимир Вълчев, въпросът с матурите на български език да влезе за обсъждане на заседание на министрите на образованието в ЕС по време на българското председателство. От министерството все още няма нито становище, нито отговор по темата.

ЛИНК в страницата на петициите

фото: The European Parliament Intergroup on LGBTI Rights

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here