Home Новини Търсят се – над 3 хиляди учители

Търсят се – над 3 хиляди учители

448
0
SHARE

Учителската професия отново става търсена. В началото на новата учебна година има глад най-много за учители с профил – математика, информатика и чужди езици. Също така начални учители и учители за целодневна организация на обучението. В момента като учители в България работят 93 хиляди, от тях почти 3200 души, макар че са навършили пенсионна възраст продължават да упражняват професията си, поради недостиг на кадри.

Освен с обещание за по-високо заплащане на труда, нова организация на учебния процес сред новите правила в училищните среди е и назначаването на един учител за цяла убечна година (от 15 септември до 15 септември), а не само за няколко месеца. До сега редовна практика бе учителите да работят на срочни договори, като така не можеха да се ползват с привилегията да се регистрират в Бюрата по труда.

В управленската програма на това правителство е записано, че всяка година трябва да има 20 % увеличение на учителските заплати. През тази година обаче то ще бъде 15 на 100. Дали този ритъм ще се запази – повечето служители от бранша остават скептични.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here