Home Без категория Русия активира своите „спящи“ сателити

Русия активира своите „спящи“ сателити

114
0
SHARE

Залисани в случващото се на земната повърхност понякога пропускаме да забележим какво се случва над нас. Наскоро няколко „спящи“ руски сателити в ниска околоземна орбита промениха необичайно траекторията си за първи път от 2013 година, когато бяха изстреляни. Засега е неизвестна причината за това поведение на Космос 2491, Космос 2499 и Космос 2504. Едно от предположенията е, че те презареждат с гориво други сателити. Друга версия е, че те разчистват отломки от орбитата на Земята.

Олег Остапенко, ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос, през 2014 година потвърди, че сателитите са за мирни цели. Но според вестник „Руски Дневник“ е по-вероятно те да имат на борда си антисателитни системи. Както е известно модерното военно дело разчита на събраната информация от космоса за разузнаване и планиране на военни действия. Чрез поразяване на вражеските сателити се постига стратегическо предимство още преди битките да са започнали. Антисателитните системи атакуват електрониката на спътниците и имат възможност да унищожат апаратурата. Еднао координирано нападение срещу противниковия сателитен арсенал може да му попречи да изстрелва и прихваща крилати ракети, да срине GPS комуникациите и да спре Интернет.

Разбира се Русия не е единствената държава, която разработва антисателитни оръжия. САЩ залагат на мини совалки, които са от няколко години в космоса. А Китай също работи върху собствени системи за атакуване на сателити. Кога лазерните технологии ще достигнат до ниво на развитие, което позволява атакуване на вражески цели в открития космос е въпрос на време. Дано технологиите от „Междузвездни Войни“ бъдат използвани разумно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here