Home Новини Обективно ли отразяват бежанската криза медиите в Германия?

Обективно ли отразяват бежанската криза медиите в Германия?

105
0
SHARE

На страната на правителството са били големите медийни компании в Германия при отразяването на мигрантската вълна и бежанската криза, сочи проучване на фондация „Ото Бренер“. Експертите базират позицията си на хиляди статии, които са публикувани в Германия в периода февруари 2015 – март 2016 г. В своето изследване организацията обвинява най-големите вестници, че сляпо са следвали политиката на канцлера Ангела Меркел, въпреки масовите протести и са разглеждали като расисти всички, които са имали различна позиция от тази „на отворени врати“.

фото: bento.de жена от Сирия благодари на всички германци, септември 2015, Тюбинген

Според фондация „Ото Бренер“ някои медийни публикации са допринесли до разделение в общественото мнение и до загуба на доверие в качествената журналистика. Докладът може да бъде прочетен тук:

https://www.otto-brenner-stiftung.de/fileadmin/user_data/stiftung/Aktuelles/AH93/AH_93_Haller_Web.pdf

Наред с това лидерът на социалдемократите и бивш председател на ЕП Мартин Шулц коментира, че Европа е застрашена от нова мигрантска криза същата като през 2015 г. В края на месеца той ще посети Италия, за да обсъди увеличаващия се приток през Средиземно море и конкретно през тази държава. Шулц е на мнение, че ЕК трябва да предостави допълнителна финансова помощ на Италия и да стимулира други страни да поемат също част от пристигащите чужденци.

фото: tagesspigel.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here