Home Интересно Колко добре познаваме български учени, които са направили значими научни открития?

Колко добре познаваме български учени, които са направили значими научни открития?

269
1
SHARE

В следващите редове ще ви запознаем с малка част от тях.

– Милен Николов: Той е изобретил чип за джиесеми, който може да получи покритие на сигнала във всички точки на Земята. Също така и в открития Космос

– проф. Димитър Съселов: Той и неговият екип са открили в съзвездието Стрелец най-далечата ни позната планета. Космическото тяло се казва OGLE-TR-56B и е открито по нов метод.

– проф. д-р Георги Лозанов: Той създава сугестопедията. Това е метод за учене, признат от ЮНЕСКО и използван в целия свят. За професор Лозанов традиционното училище отблъсква децата от процеса на учене. Затова той създава нов метод под формата на игра и учене чрез подсъзнанието. По този начин се учи от 3 до 5 пъти по-бързо.

– акад. Георги Наджаков: Създаването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937-ма година от академик Наджаков.

– Петър Петров: През 1969-та година той създава първия електронен часовник. „Пулсар“ е пуснат на пазара на цена от $ 2100. Петров също изобретява първия в света безжичен сърдечен монитор и първата компютъризирана система за измерване на замърсявания.

– д-р Димитър Пасков: През 1956-та година той извлича от българското блатно кокиче нивалин. Полученото лекарство помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа и други неврологични заболявания.

– Юл Браун (Илия Вълков): Той е роден и израснал край Варна, но по-късно сменя името си. Той е създател на брауновия газ (HHO), който може да разгражда радиоактивни отпадъци, да произвежда електричество, да създава вода в пустини. С негова помощ тестов автомобил изминал над 1600 км само с 4 литра вода и 2 браунови батерии.

– Иван Ночев: Той е създал уникалните реактивни двигатели на лунния модул „Ийгъл“, с който Армстронг и Олдрин успяват да кацнат на Луната.

– проф. д-р Иван Митев: Той открива шестия сърдечен тон през 1974-та година. С това той силно допринася за развитието на съвременната кардиология. Откритието спомага за цялостното опознаване на сърдечната дейност и предотвратяването на диагностични грешки.

– Асен Йорданов: На 19 години конструира първия български моторен самолет. Той създава първата въздушна възглавница и първия телефонен секретар. Нийлс Армстронг казва за него: „От него, както аз, така и всички американски полоти сме се учили на авиация.“ До последно е държал на табелката до дома му в САЩ да пише „Асен Йорданов – български пилот авиатор“.

фото: SlideShare

Българският филм „Вездесъщият“ ще се състезава за Оскар

Вече се работи по превода на българската история на Петър Богдан

Открита е най-старата българска история, която предхожда Паисиевата

1 COMMENT

  1. Нобеловата награда за медицина е за постижения в борбата срещу рака - Info-PortalBG

    […] Колко добре познаваме български учени, които са направ… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here