Home Култура и Туризъм Китай-Европа – с влак само за 2 дни

Китай-Европа – с влак само за 2 дни

408
0
SHARE

Планът е изграждането на Евразийската високоскоростна жп линия, която ще свързва Европа с Азия, да бъде завършена през 2026 г. Строителството на определени участъци започва още следващата година със старта на трасето Москва-Казан, като общата сума ще бъде 61 млрд. долара. Целта е да се превозват специални товари с висока печалба в Европа през Русия.

Руски и китайски компании разработват и специален влак, който може да превозва от 300 до 600 тона товар и да развива 300 км. в час. Ако теглото е по-малко съответно скоростта ще достига до 400 км.

Общата дължина на трасето Москва-Пекин ще бъде 7769 км., а времето на пътуване ще бъде намалено от 130 часа на 33. Очакванията са 195 млн. души да пътуват всяка година между двете столици.

Проектът ще се финансира от Руския фонд за директни инвестиции, Новата банка за развитие на БРИКС, Евразийската банка за развитие и Руско-китайския инвестиционен фонд.

Само за сравнение. В момента разстоянието Пловдив-София, което е около 130 км., с БДЖ се изминава за около 3 часа. София-Варна, което пък е около 400 км. – отнема един работен ден – около 8 часа.

Високоскоростните влакове в ХХI век остават мечта за България!

DiePresse.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here