Home Консулт Ryanair няма право да таксува ръчния багаж

Ryanair няма право да таксува ръчния багаж

231
0
SHARE

Това реши съдът в Испания

Миналата година ирландският нискотарифен превозвач въведе такса за клиентите, които искат да качат на борда допълнителен ръчен багаж. Така пътниците имаха право само на една малка чанта като специалното изискване бе този багаж трябва да може да се побира под предната седалка. За всичко останало на борда трябваше да се доплаща.

Една от клиентките на Ryanair, пътувала от Мадрид за Барселона, била принудена от персонала да плати 20 евро за 10-килограмов багаж, който носела в самолета. Испанските магистрати са разпоредили авиокомпанията да върне тези пари в едно с лихвите. Съдията по делото е преценил, че ръчният багаж би могъл да се носи лесно в салона. В мотивите за решението си той се позовава и на испанска разпоредба, която разрешава на пътниците да взимат ръчния си багаж в самолета без допълнителни такси. Освен това определи таксата като неправомерна и я обяви за невалидна в Испания.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът обаче е отхвърлил искането за компенсация в размер на 10 евро, тъй като според съда пътничката е засегната от гняв и безсилие, но дискомфортът ѝ не е достигнал равнище, което да оправдае компенсацията, се посочва в мотивите за решението на съда.
От Ryanair коментираха:

„Това е изолиран случай, в който погрешно се тълкува търговската свобода и решението няма да засегне багажната политика на Ryanair“.

Решението на испанския съд не е прецедент. Миналата година Италия също забрани на двете нискотарифни авикомпании – Ryanair и Wizz Air, да таксуват ръчния багаж. Мотивите на италианския регулатор бяха, че тази допълнителна такса трябва да бъде включена в стандартната тарифа, тъй като налагането ѝ след това е фалшиво представяне на действителната цена на билета, което пък не позволява да се направи реално сравнение с тарифите на останалите компании.

фото: Инфо-Портал Бг

още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here