Home Култура и Туризъм „Nissa“

„Nissa“

113
0
SHARE

Днес в рубриката Хоби ви представяме Анелия Тонева с нейното есе за Ница!

Ако обичате да се наслаждавате на мотиви от пощенски картички или пък да се разхождате из средновековни калдъръмени улички, то тогава старият град на Ница е точното място за Вас.

Изтъкана от средиземноморски флеър и частици многовековна история, окъпана в южно слънце и мистрал, Ниса (провансалското име на Ница) се събужда в ранните прохладни часове на лятната утрин! Събужда се лениво, протяга се сънено, потърква с мързелива непохватност клепачите на сините си очи и след минутка-две облича пъстра премяна: жълта рокля от цветовете на тиквичките (които панирани са един от кулинарните шедьоври на Лазурния Бряг), лилава тиара от стръкчета лавандула (която придава ненадминат вкус на тукашния мед), розов накит от уханните рози на Грас (столицата на цветните ухания и незабравими аромати на Прованса). Ница облича шарената си одежда всяко утро, за да излезе на променада по живописните тесни улички на стария град, потънали в полумрак-полусветлина, притихнали и някак потайни, с висящи въженца с пране по прозорците и пазени от стари дървени портали, които не помнят възраст (с векове криещи от любопитни погледи малките вътрешни дворчета на къщите). Така нагиздена Ница се отправя с грациозни стъпки към пазара на цветята (едно от местата-символ на града): провансалски рози в нежно-розов цвят, замесен сякаш върху палитрата на Реноар, бели жасмини, достойни само за четката на лиричния Моне, усмихнати слънчогледи, омагьосали със златното си жълто самия Ван Гог, малки букетчета синьо-лилава лавандулова прелест, оживяла сякаш в платно на Сьора, и безброй още летни уханни цветя, които носят неподправения аромат на морския бриз, плодородната земя и жаркото слънце на Юга. Същото това слънце на юга, което ражда плодовете и зеленчуците, подредени по съседните щандове, само крачка по-нататък от пазара на цветята. Пазарът на багрите и уханията преминава неусетно в пазар на вкусовете и подправките: сочни жълти и розови домати, кръгли черно-лилави патладжани, летни тиквички, набрани рано сутринта с прелестните им жълти цветове, кехлибарени и натежали от сладост гроздове, меланж от прясна накъсана на парченца салата, прясна филетирана риба, уловена от дълбините на Средиземно море, топъл и ухаещ хляб, омесен в ранното утро в малко селце, някъде близо до Ез, сирена и кашкавал, узряли в подземни каменни коридори по крайбрежието, сол, подправена с цвят от сушени рози…

Ница е слънчева и щастлива, завръщайки се у дома с продуктите за вкусен обяд по провансалски от риба със сос от verveine и chantilly и салата, подправена със зехтин, лимон и маслини! И за десерт: една фантазия от торта с круши, залята със захарен сироп и мармалад от портокали!

На Вас гурме-пътешественици:

Bon appetit!!!

текст и снимкa: Анелия Тонефф

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here