Home Предстоящи промени 100 км. по магистралите в Холандия, Германия – без промяна

100 км. по магистралите в Холандия, Германия – без промяна

144
0
SHARE

Мярката е част от плана, приет от правителството, за борба със замърсяването на околната среда

Дебатът по темата се води вече няколко месеца, като правителството бе подложено на натиск, включително и от съда, който обяви през май тази година, че политиката на кабинета не спазва правилата на ЕС в тази област.

Ограничението ще влезе в сила през следващата година. Дотогава остава в сила сегашната скорост – 130 км. в час. След това с толкова ще могат да се движат превозните средства само от 19 часа вечерта до 6 сутринта. С тези нововъведения Холандия (заедно с Кипър) ще бъде страната с най-ниската разрешена максимална скорост.

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че тази мярка не е приятна за никого, но за да се избегне застой по отношение на мерките за опазване на околната среда в Холандия, тя е необходима. Рюте е лидер на Народната партия за свобода и демокрация. Тя получи прякора „Бръм, бръм“ именно заради промените, които приложи в ограниченията за скоростта.

Макар и малка като територия Холандия е петата най-голяма икономика в еврозоната. Големите проекти за строителство на пътища и летища в Холандия бяха спрени от правителството, за да се спази разпореждането на съда.

Сред другите мерки на кабинета на Рюте е и намаляване на азотните емисии в земеделскя сектор, което очаквано предизвика гнева на хиляди земеделци, които наскоро протестираха неколкократно с тракторите си в страната. Една от тези демонстрации предизвика най-голямото задръстване в историята на Холандия.

На другия полюс на Холандия е Германия, която от години няма граници със страната на лалетата. Федералната република е една от малкото страни в света, която няма ограничения за скоростта. Има участъци, по които шофьорите могат да натиснат газта до степен, до която те желаят. Дебатът за ограничаване на скоростта се води от известно време, но все още без изгледи за съществена промяна в обозрими срокове. Навярно причините за това могат да се търсят в това, че страната има едни от най-дългите, добре поддържани и широки магистрали, а наред с това е производител и на най-популярните модели автомобили.

фото: Инфо-Портал бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here