Home Да пътешестваме Дестинация „Милано“

Дестинация „Милано“

602
1
SHARE

автор: Димитрина Пандурова, статията е публикувана в сп. Кенгуру 2015 г.

Февруари е месецът, в който т.нар. low-cost компании наистина предлагат атрактивни оферти. Сега дори вече до две летища – Милано Malpensa, което е по-голямо и Милано-Бергамо. Намират се на около 50 км. от 4-ия по големина град в Италия. На цена между 50 и 70 евро може да се намери двупосочен билет до една все по-често посещавано от много българи място, заради добрите оферти за пазаруване – Милано. За него ще чуте две неща – че тук в началото на годината може да се намерят на много добри цени колекции на корифеите на модата – Шанел, Валентино, Гучи, Версаче, Армани, Черути, Ив Сен Лоран, Долче и Габана, Версаче, Прада, Фенди, … и… че освен шопинга друго няма. Това не отговаря на истината интересните. Ако сте били в Рим, очаквано е Милано да не ви впечатли, но градът има своя чар и интересни места, които незаслужено се подценяват!

Всъщност освен мека на модата (Милано е в тройката на модните дестинации заедно с Лондон и Ню Йорк, а седмицата на модата тук се провежда още от 1958 г.), не по-малко силен е и футболът с двата градски отбора Интер и Милан и единственият Музей на футбола в цяла Италия на най-големия стадион в цяла Италия – „Сан Сиро”. Но и това не е всичко – тук се намира най-загадъчната творба на Леонрадно Да Винчи. Не като във Венеция и Брюж, но и тук има канали.

Градът съществува вече 2400 години, но за съжаление няма много запазени сгради – паметници на културата. Милано е бил столица на западната Римска империя, а днес списъкът на музеите тук е дълъг.

Официалният празник на Милано е на 8 декември, когато почитат светеца Сант’Амброджо – покровител на града. Има площад и базилика, които носят неговото име.

Да започнем от централната градска част и емблемата на града –  катедралата (Duomo) „Света дева Мария Нашенте”, която величествено се издига на централния площад. Това е една от най-големите църкви в света. Дълга е 157 метра, а във вътрешния й двор могат да се поберат 40 000 души. Самото място, на което катедралата е построена, е свещено, тъй като на него е била разположена  базиликата “Санта Мария Маджоре“ през 9-ти век. Иначе изграждането на храма започва през през 1366 г. по инициатива  на архиепископ Antonio da Palazzo и продължава около 500 години. Изработена от бял мрамор тя съдържа елементи от различни стилове. По нея има около 3600 статуи, изобразяващи каменни чудовища и легендарни герои, дело на едни от най-изтъкнатите творци. Тук може да се види 4-метрова позлатена бронзова статуя на Мадоната – “Madonnina”. Катедралата има съкровищница, за която входът е 1€, а от покрива и човек може да се наслади на уникална гледка не само към целия град, а и към Алпите. Това удоволствие също си има своята цена – 10 € с асансьор.

Всъщност пред катедралата се намира централния милански площад, където се посрещат всички празници от италианския календар. В близост се намира Кралският дворец (Palazzo Reale), където обикновено може да се разгледа интересна изложба  и галерия „Vittorio Emanuele II или… просто Пасажа, който свързва Piazza Duomo с театър Ла скала. Търговският център е изпреварил с 20 години Айфеловата кула и е първата сграда построена само от метал. В този мол се помещава и първият магазин на Прада още от далечната 1913 г. Въпреки че това е най-популярната търговска улица, тя не е просто едно обикновено място. Със своя стъклен покрив и уникална мозайка на пода, внушителна триумфална арка, тя уникална и неповторима. Изградена е между 1865 година  и 1877 г. Улицата е кръстена на великия Виктор Емануил II, който е известен като първият крал на Обединена Италия. Излизайки оттук ще попаднете на световноизвестния театър Ла скала, който определено няма да забележите.

Милано е и градът, където може да се види стенописът „Тайната вечеря” на Леонардо Да Винчи, рисувана от 1494 до 1497 г. в църквата „Santa Maria delle Grazie”, на която е изобразен Исус Христос с апостолите по време на последната им вечеря, когато им разкрива, че един от тях ще го предаде. Посещението обаче става  само с предварително записване и закупуване на билети. Любопитен факт е, че при бомбардировките през Втората световна война като по чудо оцелява само стената с изображението.

Ако се увличате по науката и технологията тук се намира и Музеят „Леонардо Да Винчи” – металургични машини, телеграфи, електрически столове, един от първите телевизори, подводници… и разбира се много от изобретенията на Да Винчи са точно тук, в центъра на града.

Малко встрани от катедралата, но нещо, което задължително трябва да се посети е замъкът Сфорцеско (Castello Sforzesco). Построен през 1368 г. от благородническия род Висконти, но е разрушен през 1447 г. Възстановен отново от рода Сфорца. Бил е освен крепост и резиденция, и имение. Днес тук са разоположени 12 музея, сред които Художествената галерия, Музей на древните изкуства, Музей на музикалните инструменти и Музей с археологически екпонати. Почти през по-голямата част от годината е безплатен. В една от залите му е запазен стенопис на Леонардо да Винчи. Тук е и недовършеното произведение на Микеланджело „Пиета Ронданини”, започнато 1555/56 г., което е определено като прощален „разговор” на  великия творец с мрамора. Заслужава внимание Музеят за изкуство и наука, в който са събрани голяма част от работите на Леонардо да Винчи.

Името на Леонардо да Винчи се свързва и още нещо – той е проектирал един от двата канала в града. Те имат свое пристанище, построено през 1603 г., което свързва града с реките Тичино и По. Каналите се намират в квартал Навили – центърът на бохемството и нощния живот днес.

Освен с бутиците си, Милано е популярен и с това, че има много банки, които съперничат по брой на музеите в града. Тук се намират още огромният изложбен център „Фиера ди Милано” с Италианската стокова борса, както и университетът „Бокони”, основан през 1902 г.

фото: Димитрина Пандурова

още в рубриката:

Триест – извън блясъка на прожекторите

Верона – градът на любовта… или на Борис I Покръстител

Градът на Галилео Галилей и Свети Антонио – Падуа

Венецианската лагуна и нейните тайни места

Венеция – La Serenissima* – не само за пътешественика

На Любляна с любов

Градът на влюбените, на художниците, на поетите – синьо-белият град

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here